:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Septembar 21, 2019   22:04

0

373

"Nemoguće raskinuti veze Srba na KiM i Srbije"

Nakon trodnevnog obeležavanja Dana opštine Gračanica bogatim kulturnim i zabavnim programom, večeras je u velikoj sali Doma kulture u Gračanici u prisustvu predstavnika crkve, političke elite, lokalnih institucija i meštana opštine Gračanica održana svečana akademija.

Arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, čestitao je predstavnicima i meštanima opštini Gračanica praznik Malu Gospojinu i pozvao na jedinstvo i slogu u ovim teškim danima za ceo srpski narod.

“Crkva je uvek bila i biće prisutna u narodu. Danas više nego ikada moramo biti složni i jedinstveni. Pohvalio bih opštinu Gračanica koja je za svoj dan odredila jedan ovako veliki praznik”, rekao je arhimandrit Ilarion.

Prisutnim zvanicama obratio se i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da se okupe oko Srpske liste, jer će samo tako ostati povezani sa državom Srbijom.

“Opština Gračanica koja danas obeležava svoj svečani dan postala je simbol srpske snage, sloge i jedinstva sa jasnim ciljem izgradnje svetlije budućnosti, koja za srpski narod ovde na centralnom Kosmetu, kao i širom naše južne pokrajine živa nada da će doći bolji dani. Slavna Gračanica oko koje se sleže bogata vekovna istorija sa Milutinovom zadužbinom u svom epicentru, kao živim svedokom srpskog trajanja na ovim prostorima predstavlja nepresušni izvor našeg nadahnuća i naše pune opredeljenosti  da svojim postojanjem ovde u srcu Kosmeta gradmo trajni mir i mudrom politikom odbranimo srpske nacionalne interese. Da smo na pravom putu upravo svedoči razvoj srpske Gračanice koja svakog dana postaje sve privlačnije isve bolje mesto za život irad, mesto u kome se otvaraju novi vrtići, izgrađuju stanovi, ulaže u infrastruktura i vodi briga o svakom čoveku. Zahvaljujući investicionom ciklusu koji je pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i direktora Marka Đurića, na Kosovu i Metohiji u srpskim sredinama i to nakon decenija i decenija, ostvaruje se realizacija 347 projekata, koji će do kraja godine preći vrednost od oko 100 miliona evra. Samo u Gračanici biće realizovan epohalni projekat izgradnje potpuno nove savremene bolnice čime će se značajno ojačati Kliničko-bolnički centar. Da bismo sve to ispunili mi moramo da budemo jedinstveni. Pred nama je jedan veoma bitan period, koji će u mnogome opredeliti sudbinu srpskog naroda ovde i zbog toga mi je posebno drago što su ovde predstavnici Srpske liste jer Srpska lista predstavlja projekat od nacionalnog značaja, ona je garant srpskog jedinstva koji smo mukotrpno gradili i garant da će se nastaviti borba za srpske interese. Moramo da čuvamo srpsko jedinstvo i nesmemo da dozvolimo da ga niko neurušava. Neće niko moći da pokida čvrste veze između Beograda i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i predstavnika tog naroda koji su oličeni u Srpskoj listi. Naše veze su jake kao bedemi Gračanice koji su satkani od pobede i naše srpske borbe”, istakao je Petković u svom obraćanju na svečanoj akademiji.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, čestitao je predsedniku i meštanima Dan opštine Gračanica.

“Budite složni i jedninstveni, jer samo tako možemo doći do uspeha, a ključ za uspeh je sada u vašim rukama”, poručio je Rakić.

Svečanu akademiju obogatili su kluturnim programom učenici muzičke škole “Stevan Mokranjac”, nacionalni ansambla narodnih igara i pesama “Venac”, glumci Prištinskog pozorišta, mladi talentovani muzičari…

Na samom kraju svečane manifestacije prisutnima se obratio i domaćin svečanosti i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i pozvao meštane svoje opštine da ne odlaze i ne napuštaju svoje domove, jer nigde neće biti utemeljeni kao ovde.

“Naša poruka sa ovog praznika i skupa jeste : Ne prodajte i ne odlazite jer nigde nećete naći utemeljenje kao ovde! Pitajte naše goste koliko bogatiji odlaze i koliko žele ponovo da se vrate. Zašto se to dešava? Zato što je Kosovo naš temelj i naša osnova, a kada to imate onda je mnogo lakše izaći na kraj sa svakom nevoljom koja se postavi ispred nas. Mi imamo i obavezu i punu odgovornost da u ime tih temelja gradimo budućnost i otvaramo samo naizgled  male puteve ovde u Gračanici da poboljšamo svaki dan naš zdravstveni i prosvetni sistem, da se borimo za svako radno mesto, da podržimo i osnažimo svaku malu firmu koja zapošljava našu decu”, poručio je Popović.

Čestitku predsedniku opštine Gračanica i meštanima opštine uputio je prethodnog dana i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Nakon svečane akademije povodom proslave Dana opštine Gračanica priređen je koktel, a od 22 sata na platou ispred zgrade Opštine Gračanica meštane očekuje koncert  tamburaša Radio Televizije Vojvodine.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaPetkovićRakićKancelarija za KiMMarko ĐurićPopovićSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva