:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2020   8:44

0

139

Neophodna odgovornost i poštovanje mera protiv kovida

Od početka epidemije u Srbiji, zaraza koronavirusom zabeležena je kod 30.548 osoba, a registrovano je 695 smrtnih slučajeva.

 

Broj pregleda trocifren u Novom Pazaru, razlog – otvaranje granica sa Crnom Gorom

U novopazarskoj Opštoj bolnici hospitalizovano je osam pacijenata pozitivnih na koronavirus, ali se kovid ambulanti Doma zdravlja, od sredine prošle nedelje, javlja se sve više osoba.

Povećan je i broj testiranja na lični zahtev. Svemu je razlog, kažu u Zavodu za javno zdravlje, otvaranje granica sa Crnom Gorom.

Broj pregleda opet je trocifren iako su očekivali pad, kažu nadležni, dok se u Zavodu dnevno testira i do 120 osoba.

Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje, ukazuje da je prosečan dnevni broj novoinficiranih tri.

Spahić upozorava da se i dalje ostvaruje mnogo kontakata. Problem je i odlazak na letovanja u, kako kaže, nestabilne zemlje u okruženju.

U turističkim agencijama kažu da je Albanija bila aktuelna i pre pandemije ali da je potražnja neverovatna u poslednjih meseca dana s obizrom da za ulazak u tu zemlju nema zahteva za medicinskom dokumentacijom.

Esat Gicić, Turistička agencija "ECCO", objašnjava da su prema podacima koje poseduju, Novopazarci ove godine retko letovali u Turskoj, koja je bila najčešća destinacija prethodnih godina.

U Srbiji 46 pacijenata na respiratorima

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 1.116 hospitalizovanih, dok se 46 pacijenata nalaze na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 3 pacijenta preminula su od kovida 19, a koronavirus je registrovan kod još 170 ljudi.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se u narednom periodu razmatrati dodatno ublažavanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa, među kojima je produženje radnog vremena objekata gde je moguć boravak na otvorenom.

Navela je da je primetno da ljudi sve manje nose maske.

"Mora da bude raspodele odgovornosti i da poštujemo preventivne mere. Kaznena politika je nepopularna i primenjuje se u mnogim zemljama, ali nisam njen pobornik. Ne mislim da kazna može da bude jači motiv za maskom od želje da sačuvate zdravlje", navela je Kisić Tepavčevićeva.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uputio je svim ustanovama socijalne zaštite i gerontološkim centrima Instrukcija o načinu rada prilikom organizovanja poseta korisnicima, nakon što su posete ponovo dozvoljene zaključkom Kriznog štaba.

Prema Instrukciji, posete mogu biti organizovane svakim radnim danom od 10 do 18 sati u povoljnim vremenskim uslovima u dvorištu zgrade, a korisnik može da primi dve posete nedeljno.

Posete moraju da budu unapred zakazane i da traju do 15 minuta.

Izvor: RTS

Srbijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva