:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 01, 2019   12:59

0

347

Nepregledna kolona Srba u protestu protiv aneksije Severne Mitrovice

Protest Srba „Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice“ održan je danas u Kosovskoj Mitrovici, ispred zgrade Evropske unije i Euleksa, uz poruku da to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

Na protestu, koji je počeo u podne, okupljeni su Srbi iz svih delova južne pokrajine koji time pokazuju nezadovoljstvo, kako ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, tako i najnovijim najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protera sve Srbe sa KiM.

Građani su nosili transparente „Sever bastion srpske slobode“, „Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće“, „Protv taksi – protiv aneksije“, „Srbija čuva svoje Srbe“, „Vučiću čuvaj Srbe“, „Okupacija Severa neće moći“, „Ne damo Sever“…

Na protestu su se okupljenima obratili direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče Nevenka Vukčević, student prorektor Nemanja Biševac i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Ivanović je poručio da je ovo jedan od više od 1.000 protesta u poslednjih 20 godina zbog albanskog nasilja, koji se u poslednja tri meseca održavaju zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije Severne Mitrovce.

„Kažu iz Prištine i južne strane da hoće da ujedine Mitrovicu, a ustvari hoće da nas omreže u bodljikavu žicu u albanski koncentracioni logor, gde bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje, a oni bi po trećninskom sistetmu jednu trećinu proterali, jednu pobili, a jednu i pokusali da asimiluju“, rekao je Ivanović.

Kako je rekao, čak i njihovi mentori koji su stvorili kvazi državu nisu predvideli, već su predvideli srpske opštine sa srpskom upravom.

„Nećemo im dozvoliti i branićemo se i boriti svim legitimnim sredstvima i to što nas ima ovoliko daje nadu da će borba biti uspešna“, rekao je Ivanović.

“Ovo danas nije politički skup, ovo je naša borba za našu decu i za naše bolje sutra. Juče takse, danas aneksija ili u prevodu okupacija Kosovske Mitrovice, sutra Zvečana, preksutra Leposavića, Zubinog Potoka…pa okupacija Trepče.  Žele da nas uvere da ujedinjenje MItrovice može ekonomski da nas razvije. Ali to je laž”, rekao je presednik Srpske lista Goran Rakić i postavio pitanje Evropskoj uniji  zašto ćuti.

Rakić je dodao da u južnom delu Kosovske Mitrovice ne živi nijedan Srbin.

“Žele da ujedine Mitrovicu i da nas sutra više ne bude ovde. Nećemo im dozvoliti ni da upravljaju našim gradom, ni našim životima”, naglasio je Rakić.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić kaže da se samo jedinstvenstvom, radom, trudom upornošću i uz pomoć i podršku države Srbije mogu prevazići najveći problemi.

"Posebno smo ponosni na naše studente koji su mirnom i dostojanstvenom borbom za svoja prava pokazali da smo narod ne veliki po broju, ali veliki po svojim delima. Univerzitet koji ima takve studente ne treba da brine za svoju budućnost", rekao je Grbić.

Srbi su se danas okupili, kako je naglasio, da bi podsetili celokupnu međunarodnu zajednicu da su obespravljeni i da su im ugrožena elementarna ljudska prava, ali i da bi aneksijom severne Kosovske Mitrovice pored prava bio ugrožen i opstanak.

"Ako naše zdravstvo, škole i univerzitet ne budu u zdravstvenom i obrazovnom sistemu Srbije, neće biti ni Srba na KiM", istakao je on.

Student prorektor Nemanja Biševac ukazao je da najavljena aneksija severne Mitrovice predstavlja više nego veliki povod za sabiranje Srba i drugih manjina na KiM.

"Sabiranje, ne deljenje kao što pokušavaju da nas dele. Mi studenti stojimo ujedinjeni u interesima naše majke Srbije. Mi koji olovkom i hartijom branimo tekovine civilizovanog društva, zahtevamo od međunarodne zajednice da spreči novo kršenje mira u zaštiti tekovine Briselskog sporazuma", istakao je on.

Podsetio je da je istorija "ciklični proces koji se uvek ponavlja, ali ne u istim okolnostima" i pozvao "čuvare svetskog mira" da se sete prošlosti i ne dozvole da se ponovi.

Protestu su prisustvovali i rudari kombinata Trepča koji nose zastave tog kombinata.

Predstavnica Rudarskog basena "Trepča" Nevenka Vukčević ukazala je da se predstavnici Prištine spremaju za usvajanje Statuta o novoj Trepči, te da taj dokument neće doneti ništa dobro ni za Albance ni za Srbe.

"Hoće pravo upravljanja nad severom i da do kraja unište ono što uspešno radi. Oni koji ne znaju da uvedu red u svojoj kući, hoće to da rade u tuđoj. E, pa ne damo. Nismo spremni da učestvujemo u ekonomskom samoubistvu", rekla je ona.

Jedini cilj Prištine je, kako je rekla, ukidanje radnih mesta, ali da im Srbi to neće dozvoliti.

"U proteklom periodu imali smo mnogo teških situacija, mnogo blokada, ali uz pomoć Vlade Srbije i predsednika uspevali smo da prevaziđemo sve probleme i da nastavimo dalje", naglasila je ona.

Vukčević je pozvala Srbe da ostanu jedinstveni, ali i Vladu Srbije i predsednika da im pomognu i ovaj put jer , kako kaže, samo njima veruju.

Nakon obraćanja, građani su se uputiti u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta.

Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.

Izvor: Танјуг, TV Most

protest protiv ujedinjenja Kosovske MitroviceMilan IvanovićKiMKosovska MitrovicaGoran RakićNemanja BiševacTrepčaRade GrbićUniverzitet u KM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva