:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2019   13:58

0

274

Nestašica vode u opštini Gnjilane

Punih pet meseci stanovnici Gnjilana i okolnih sela koji su povezani na gradski vodovod sa prilepničkog jezera i Odžinog kamena su pod svakodnevnim višesatnim redukcijama. Uzrok nestašice vode su nepovoljne vremenske prilike i nedostatak padavina.

Zbog ekstremno visokih temperatura i nedostatka padavina više meseci u gnjilanskom regionu, nivo vode u prilepničkom jezeru opao je sa prošlogodišnjih 30 na 9 metara. Zbog toga su od juna na snazi svakodnevne višesatne restrikcije vode.

Izvršni direktor regionalne kompanije za vodosnabdevanje „Hidromorava“ Muhamed Suljići za Rtv Puls kaže da je stanje ekstremno i da će ukoliko nivo vode padne ispod 7 metara, upotreba biti potpuno onemogućena.

Svakodnevno se vrše ispitivanja ispravnosti vode i ona je trenutno  hemijski  i bakteriološki ispravna za piće, tvrdi Suljići.

Gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri kaže da se radi na tome da se pronađe alternativa za dugoročno vodosnabdevanje. Kao opcije pominju se bunari u nekadašnjoj kasarni na ulazu u Gnjilane i mestu zvanom Fidanište, gde je nekada bila uprava  Poljoprivredno industrijskog preduzeća „Mladost“.  

Inače, na vodovod sa prilepničkog jezera i Odžinog kamena povezani su deo grada Gnjilana kao i sela Prilepnica, Kmetovce, Šilovo i deo Gornjeg Kusca nastanjenog albanskim stanovništvom, što je ukupno 60 % korisnika gradskog vodovoda, od ukupno 70.000 stanovnika, koliko se procenjuje da ih ima.  

Izvor: RTV Puls

KiMGnjilanevodosnabdevanja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva