:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Februar 10, 2024   13:48

0

63

Netanjahu: Izrael ima mesec dana da završi operaciju u Rafi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodno veruje da Izrael, imajući u vidu međunarodni pritisak, ima samo mesec dana da završi svoju predstojeću operaciju u gradu Rafi, koja ima za cilj razbijanje preostalih operativnih bataljona Hamasa u Gazi, pišu izraelski mediji.

Netanjahu je, kako prenosi "Tajms of Izrael" pozivajući se na informacije "Kanala 12", nedavno izraelskom ratnom kabinetu rekao da će operacija u Rafi, gde se nalazi više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze, morati da se završi pre Ramazana, koji počinje oko 10. marta.

Na sednici ratnog kabineta na kojoj se diskutovalo o predstojećij operaciji Izraelskih odbrambenih snaga u Rafi, kako prenosi Tajms of Izrael, načelnik generalštaba IDF Herci Halevi je prethodno izvestio Netanjahua da su njegove snage spremne da deluju u Rafi, ali da je, kako je istakao, neophodno da vlada prvo reši sudbinu raseljenih stanovnika Gaze koji se tamo nalaze.

Načelnik štaba IDF dodao je i da vojska treba da dobije planove za bezbednosni put dug 14 kilometara koji se nalazi duž granice između Gaze i Egipta.

Hamas: Izraelska ofanziva na Rafu izazvaće desetine hiljada žrtava

Palestinska organizacija Hamas upozorila je danas da bi napad izraelske vojske na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze doveo do "desetina hiljada mrtvih i povređenih".

Hamas u saopštenju navodi da bi svaka vojna akcija imala "katastrofalne posledice", prenosi Tajms of Izrael.

Ta grupa ističe da će "američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju" smatrati odgovornim ako se to dogodi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nedavno saopštio da je naredio trupama da se pripreme za ulazak u Rafu, koja je prepuna raseljenih Palestinaca.

Netanijahu je juče rekao da je naredio vojsci i odbrambenim zvaničnicima da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući Rafu.

Sjedinjene Američke Države su prethodno upozorile Izrael da bi vojna ofanziva na Rafu, bez odgovarajućeg planiranja, bila "katastrofa".

Izvor: T a n j u g

IzraelIDFHamasRafaNetanijahu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva