:

:

TV Most

clock

April 06, 2019   21:25

0

273

Netanjahu najavio aneksiju Zapadne obale ako ponovo bude premijer

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je večeras da će početi da proširuje suverenitet Izraela nad Zapadnom obalom ako ponovo postane premijer nakon parlamentanih izbora 9. aprila.

Ostalo je medjutim nejasno da li je Netanjahu aludirao na čitavu Zapadnu obalu ili samo njene delove.

„Palestinska država će ugroziti našu egzistenciju i ja sam pretrpeo ogroman pritisak u poslednjih osam godina, nijedan premijer ne bi mogao da izdrži takav pritisak. Moramo kontrolisati našu sudbinu“, rekao je Netanjahu za TV Kanal 12.

Izraelski lider se takodje povhalio da je on zaslužan što je predsednik SAD Donald Tramp potpisao deklaraciju o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

„Hoćemo li krenuti napred ka sledećoj fazi? Da. Ja ću proširiti suverenitet, ali ja ne pravim razliku izmedju blokova i izolovanih jevrejskih naselja jer svako naselje je izraelsko i neću ga predati palestinskom suverenitetu“, rekao je potom Netanjahu, koji je zauzeo čvrstorukaški stav protiv palestinske državnosti, iako je tu ideju prihvatio u principu u jednom govoru 2009. godine.

Takodje je obećao da neće podeliti Jerusalim i neće evakuisati nijednu zajednicu, te da će osugurati kontrolu nad teritorijom zapadno od Jordana.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom, kada je osvojen i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu. U istom ratu osvojen je i Sinaj od Egipta i Golan od Sirije.

Sinaj je vraćen na osnovu mirovnog sporazuma s Egiptom 1979. godine, a iz Gaze se izraelska vojska povukla i evakuisana su jevrejska naselja 2005. godine, ali Izrael drži tu teritoriju pod blokadom.

Na Zapadnoj obali živi više od 400.000 jevrejskih naseljenika, medju 2,7 miliona Palestinaca, a još 200.000 Jevreja živi u istočnom Jerusalimu.

Premijer Izraela izjavio je u petak uveče da je jasno rekao predsedniku Trampu da nije spreman da evakuiše „nijednu osobu“ ni iz jednog jevrejskog naselja na Zapadnoj obali.

„Čekajte do sledećeg mandata“, odgovorio je Netanjahu kada su ga novinari pitali da li očekuje da administracija SAD prizna izraelski suverenitet na Zapadnoj obali kao što je Tramp priznao suverenitet na Golanskoj visoravni u martu i da li on vrši pritisak na Trampa da prizna suverenitet Izraela nad jevrejskim naseljima.

Večeras je intervjuisan i glavni Netanjahuov rival, bivši komandant izraleske vojske Beni Kanc, lider saveza partija centra Plavo belo koji je najavio da će to biti najveća stranka nakon izbora i da je Netanjahuova era gotova.

Takodje je rekao da nema šanse da on udje u Naetanjahuovu vladu. Ganc je ocenio da Izraelci znaju vrlo dobro šta im je donelo 13 godina Netanjahua.

Na pitanje da li podržava rešenje sukoba sa Palestincima po modelu dve države, odgovorio je samo da savez partija koji predvodi teži miru, da će vršiti pritisak za diplomatski proces i da želi Izrael ostane jevrejska i demokratska, a ne dvonacionalna država.

Izvor: Beta

NetanjahuIzraelZapadna obala
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva