:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 31, 2020   15:41

0

142

Neurohirurgija u Srbiji danas slavi 97 godina postojanja

Dan neurohirurgije obeležava se danas, a posebnim rezultatima može da se pohvali Odeljenje za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema Klinike za neurohirurgiju, koje je dobilo projekat EU i postaće evropski centar izvrsnosti za lečenje pacijenata sa povredama perifernog nervnog sistema, ali i edukativni centar za usavršavanje lekara iz cele Evrope.

 

Neurohirurgija u Srbiji danas slavi 97 godina postojanja. Prvo otklanjanje tumora hipofize kroz nos uspešno je obavio prof. Milivoje Kostić 31. oktobra 1923. godine.
Načelnik Odeljenja za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema prof. Lukas Rasulić kaže da su uspešnim rezultatima u radu, koji su prezentovani i stručnim svetskim časopisima, uspeli da se izbore za evropski projekat i postanu centar izvrsnosti za pacijente sa povredama perifernog nervnog sistema.
"Nastavićemo sa uvođenjem novih tehnologija i obučavanjem neurohirurga. Mi smo jedino odeljenje te vrste koje je nosilac projekta u EU ali i van nje. Bićemo centar izvrsnosti za pružanje usluga lečenja i edukacije ne samo srpskih već i evropskih neurohirurga", rekao Rasulić za Tanjug.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je reč o ERAZMUS projektu, koji će biti veliki impuls za sticanje novih znanja. Projekat je vredan oko milion evra i sprovodiće se šest godina.
Napominje da je uspeh veći ukoliko se zna da je projekat Odeljenja za hirurško lečenje povreda i obolenja perifernog nervnog sistema Klinike za neurohirurgiju jedan od 30 za koje su odobrena sredtsva, a da je u trci bilo 260 projekata.
"Profesor Lukas Rasulić je je uspeo u teškoj takmičarskoj borbi da izvojuje značajnu pobedu. Projekat traje šest godina i to je velika prilika za sve mlade specijalizante", rekao je Ružić.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek čestitao je dan neurohirurgije lekarima i naveo da je Odeljenje koje vodi prof. Rasulić dobilo epohalni projekat.
"Naša neurohirurgija postiže vrhunske rezultate i ovo je dokaz da je naša medicina na vrhunskom nivou. Odeljenje prof. Lukasa će biti edukativni centar za celu Evropu, a ne samo za našu zemlju. Ovde će dolaziti stručnjaci iz cele Evrope", zaključio je Đerlek.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva