:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 11, 2019   8:30

0

244

Nevreme na Halkidikiju, poginulo šestoro, 100 povređenih VIDEO

Najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki.

 

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.

Češki par je nastradao kada su jak vetar i kiša prevrnuli njihovu prikolicu. Dvoje rumunskih državljana je poginulo kada se srušio krov restorana u Nea Plaji. 

Nastradala su i dvojica Rusa, muškarac i dečak kada je drvo palo nedaleko od njihovog hotela u Potidei, navele su grčke vlasti.

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a novoimenovani ministar za civilnu zaštitu trebalo bi u toku dana da poseti ovo poluostrvo.

Jak vetar čupao je drveće, nosio krovove, prenosi Rojters. 

"Ovo je prvi put u mojoj 25-godišnjoj karijeri da sam doživeo tako nešto", rekao je za grčku televiziju Atansios Kalcas, direktor zdrvstvenog centra Nea Mudanja gde su smešteni mnogi povređeni.

"Bilo je naglo, tako iznenada", dodao je on. Vetar je duvao 110 kilometara na čas.

Zbrinuti pacijenti imaju između osam meseci do 70 godina. Neki su zadobili povredu glave od pada drveća ili drugih predmeta.

Karalambos Steriadis, direktor civilne zaštite u severnoj Grčkoj, opisao je da je reč o "fenomenu bez presedana", prenosi BBC.

Na terenu je više od 100 spasilaca, a kako prenose grčki portali, jedan ribar je nestao u mestu Nea Kalikratija.

List Ta Nea navodi da su posle razornog nevremena vidljivi prizori "biblijskih razaranja".

Bez struje su Kasandra i Sitonija, saobraćaj zbog popadalog drveća otežan. U prekidu su telefonske i Internet veze, prenose grčki portali.

Tokom noći vatrogasci su primili više od 600 poziva za pomoć koji su se odnosili na spasavanje, ispumpavanje vode i uklanjanje oborenih stabala. 

Jedan očevidac rekao je za televiziju ERT da je oluja trajalala samo 20 minuta. Snimci pokazuju posledice razorne oluje.

Plaža u mestu Nea Plaja izgleda kao da je bombardovana, a okolni lokali su pretrpeli značajnu štetu, navodi Grik riporter.

Grčki mediji prenose da je po trenutnim podacima, 108 povređenih uglavnom sa frakturama, od kojih četvoro ozbiljno ali da su svi van životne opasnosti.

Ministri grčke vlade kao i lokalni zvaničnici održali su vanredan sastanak u Nea Mudanji. 

Ovakvo nevreme nije uobičajeno u Grčkoj gde su leta tipično topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi "ekstremno neobični za ovo doba godina.  

Konzul: Šestoro povređenih Srba pušteni iz bolnice

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je za T a n j u g   da je konzulatu iz bolnice u Nea Mudanji na Halkidikiju potvrđeno da je šestoro srpskih državljana, koji su tu primljeni zbog povreda zadobijenih u velikom nevremenu na ovom grčkom poluostrvu, danas pušteno iz bolnice.

"Pušteni su svi, imali su lakše povrede, ogrebotine, niko nije zadržan", kazala je Glišićeva.

Ona je dodala da srpska državljanka, koja je iz Stavrosa u nesvesnom stanju prevezena u bolnicu u Solunu, nije povređena u sinoćnjem nevremenu i njeno hospitalizovanje nije imalo veze s tim.

U vezi s informacijom grčkih medija da je u nevremenu koje je pogodilo Halkidiki povređena i 13-godišnja devojčica iz Srbije, koja je primljena u solunsku bolnicu "Genimatas", Glišićeva je rekla da konzulat o tome nije obavešten i verovatno ni neće, ako se roditelji već nalaze pored maloletnog lica o kojem bolnica ne objavljuje podatke.

Kazala je da niko od srpskih turista nije za sada kontaktirao konzulat.

"To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu", rekla je Glišićeva.

Ona je navela da je nevreme manjih razmera pogodilo i Solun, gde su u prekidu bile internet veze, ali da je sada u tom gradu sunčano.

Konzul Srbije rekla je takođe da se za večeras najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke.

"Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

Izvor: T a n j u g

GrčkaHalkidikinevremestradali turisti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva