:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2020   13:34

0

181

Nevreme prouzrokovalu štetu ratarima Kosovskog Pomoravlja

Jako nevreme, praćeno gradom veličine oraha i obilnom kišom, zahvatilo je juče Kosovsko Pomoravlje. Evidentne su štete na ratarskim kulturama, voću i povrću. Najviše štete prouzrokovalo je domaćinima u gnjilanskom kraju. 

Direktor za poljoprivredu u opštini Parteš, diplomirani agronom Živorad Jovanović kaže za Puls da je bez odlaganja lokalna samouprava  formirala posebnu komisiju za procenu štete od nepogode.

„S obzirom na to da se sve gajene kulture nalaze u intenzivnoj fazi razvoja, nevreme je pogodilo i njive i plastenike, ali je najveća šteta zabeležena na ratarskim kulturama“, kaže Jovanović.

A moglo je i mnogo gore.

„Dobro je to što poljoprivredni proizvođači još uvek nisu papriku i paradajz rasadili na otvorenom prostoru i to je doprinelo da šteta ne bude još veća“, procenjuje Jovanović.

S obzirom na činjenicu da je Kosovsko Pomoravlje žitnica čitavog Kosova, a da još nema protivgradnu zaštitu, Jovanović ukazuje na neophodnost investiranja u tu namenu, na čemu administracija u Prištini radi od prošle godine, ali za to nema sredstava.

I dok se šteta se popisuje na terenu, a  čekaju protivgradne rakete, koje neće skoro, poljoprivrednici će i dalje ostati zabrinuti za svoju letinu, sa zebnjom gledajući u nebo i osluškujući vremensku prognozu, koja često zna da ne bude tačna. 

Izvor: RTV Puls

KiMKosovsko Pomoravljegradnevremeratari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva