:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 24, 2019   22:57

0

354

Ni na vidiku rešenje za zahteve kosovskih prosvetara

Ni nakon devet dana štrajka prosvetnih radnika na svim nivoima obrazovanja na Kosovu, uključujući i obdaništa, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnologiju nema adekvatno rešenje za zahteve Ujedinjenog sindikata, u cilju da se nastavnici i učenici vrate nastavnom procesu.

Rahman Jašari, predsednik Ujedinjenih sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu je izneo nekoliko opcija, kako bi štrajk bio prekinut.

“Vrlo smo spemni da nastavimo dijalog, pošto nismo nikada predložili samo jednu rešenje. Naš predlog se zna i javan je: povećanje koeficijenta za najmanje 30 odsto za sektor obrazovanja. Druga mogućnost je da se povuče Zakon o platama. Ne znam zbog čega se odbija, jer nakon povlačenja Zakona, situacija će se smiriti. Mi se sada ne borimo za plate, mi se borimo da sektor obrazovanja ima zasluženo mesto u Zakonu o platama”, izjavio je Jašari za agenciju “Telegrafi”.

Vlada Kosova je do sada jedino ponudila da sredstva za plate u budžetskoj liniji za 2019. godinu budu povećana za 20 miliona evra, što je za prosvetne radnike i Ujedinjeni sindikat neprihvatljivo.

“Ova ponuda ima dva realna nedostatka : prvo, jer je veoma malo, dakle manje od 10 odsto dolazi do pomeranja koeficijenta, i nisu uključeni drugi sektori. Dakle, ponuda je delimična”, izjavio je Jašari.

Imer Imeri, zadužen za upravljanje finansijama u Ujedinjenom sindikatu smatra da je povlačenje Nacrta zakona iz skupštinske procedure radi njegovog poboljšanja, odnosno da bi zajedno sa Vladom pripremili novi Nacrt zakona.

“Druga varijanta je smanjivanje vrednosti koeficijenta: 239 evra je trenutno, a tražili smo 220, kako bi uštedeli 54 miliona evra, a ti milioni ispunjavaju zahteve Ujedinjenog sindikata. Zahtev Ujedinjenog sindikata je oko 32 miliona evra”, izjavio je Imeri televiziji Kohavision.

Direktor Centra za obrazovanje Kosova, Dukađin Pupovci smatra da su razložni zahtevi prosvetnih radnika, ali i da ako ne postoji mogućnost, onda ne treba da im plate budu povećane.

“Koeficijent (plata) za ovu kategoriju treba ponovo razmotriti, ali nije rečeno da će plate biiti povećane ako nema mogućnosti. Jedostavno, može da se smanji vrednost koeficijenta sa 329 koliko, na nivou koji je sad prebrodiv, ili ono što traži Ujedinjeni sindikat.”, izjavio je on.

Popovci je za Indeksonline izjavio i da još uvek ima prostora da se Nacrt zakona o platama koji se nalazi u skupštinskoj proceduri izmeni, pa čak i da se povuče, “jer ima dosta nezadovoljnih kategorija. On je, takođe, istakao da je aktuelno stanje u kosovskom obrazovanju posledica potpisanog Sporazuma između aktuelne vladine koalicije i Ujedinjenog sindikata, u kojem se predviđa povećanje plata u sektoru obrazovanja za 30 odsto.

“Već punih deset godina se obećanja o povećanju plata i socijalnih davanja pretvaraju u strategiju za dobijanje izbora. Nemoj da zaboravimo da je tokom kampanje za nacionalne izbore 2017. godine, Koalicija PAN potpisala Sporazum sa Ujedinjenim sindikatom za obrazovanje, nauku i kulturu za povećanje plata prosvetnim radnicima za 30 odsto, koji naravno nije realizovala, jer je bio u potpunosti nerealan. Želeo bih da to bude poslednji sporazum ovog tipa, jer obećanja ovakve prirode dovode u opasnost stabilnost državnog budžeta. Takođe, nije na sindikalcima da se prestrojavaju iza političkih subjekata, pošto se oni sastoje od članova sa različitim političkim orijentacijama”, istakao je Popovci.

Štrajkom na svim nivoima obrazovanja, uključujući i obdaništa, najviše su nezadovoljni roditelji, koji od Vlade traže zaštitu prava na obrazovanje. U ovom kontekstu Savet roditelja Kosova je u pismu upućenom premijeru Ramušu Haradinaju zatražio da se izvrši izmena Zakona o štrajku, kako bi se onemogućio štrajk radnika obrazovanja, ali i pripadnika policije, Bezbednosnih snaga Kosova, vatrogascima i Hitnoj pomoći. Savet roditelja Kosova takođe smatra da iza štrajka stoje isključivo politički motivi ili interesi.

“I kada bi se u potpunosti realizovali aktuelni zahtevi, ovaj bi sindikat u budućnosti ponovo organizovao štrajk, kao i ranije, i nastavio da nanosi štetu interesima dece. Nije reč o sindikalnim mentalitetu kao u Nemačkoj i šire u demokratskoj Evropi, nego na Balkanu. Zato, pozivamo da zatvore ovu crnu rupu – ovu zakonsku pukotinu, koja uništava obrazovanje iz godine u godinu, odnosno ugrožava pravo naše dece na obrazovanje”, navodi se između ostalog u pomenutom pismu.

Premijer Haradinaj insistira da nastavnici i profesori što pre započnu sa nastavom, jer će u suprotnom celo leto morati da nadoknađuju izgubljene časove, međutim čelnici Ujedinjenog sindikata podsećaju da po Zakonu o štrajku, prosvetni radnici nisu u obavezi da nadoknade izgubljene časove.

U međuvremenu je predsednik parlamenta Kadri Veselji poslao pismo Komisiji za javnu administraciju, lokalnu upravu i medije, od koje je zatražio da u sklopu razmatranja Zakona o platama, koeficijent predsednika skupštine bude smanjen sa 11 na 9. Veselji je obrazložio i da je ovaj njegov zahtev važan korak u sklopu reforme javne administracije, nivelizacije plata i uključujući i ispunjavanje zahteva različitih sektora, kako bi se sačuvala budžetska stabilnost.

“Verujem da je moj zahtev u skladu sa realnim socio–ekonomskim stanjem u zemlji”, navodi se pored ostalog u pismu Veseljija.

Članovi Komisije za javnu administraciju su u međuvremenu usvojili smanjenje koeficijenta za visoke zvaničnike Kosova sa 12 na 10, a po automatizmu neće biti smanjena plata samo predsedniku parlamenta nego i poslanicima skupštine i premijeru, koji po zakonu ne može da ima veću platu od predsednika skupštine.

Šćipe Pantina iz Socijaldemokratske partije Kosova je na svom Facebook profile napisala da “smanjenje plata visokim političkim zvaničnicima i povećanje plata drugim radnicima u javnom sektoru, uključujući i zdravstvo, doprinose smanjivanju neravnopravnosti u društvu”, istakla je Pantina.

Inače, smanjivanje koeficijenta plata visokim zvaničnicima jedan je od pet uslova koje je Socijaldemokratska partija Kosova postavila kosovskoj Vladi, kako bi u drugom razmatranju, glasala za Nacrt budžeta za 2019. godinu.

Izvor: gracanicaonline

KiMkosovski prosvetarištrajk
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva