:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 14, 2015   12:05

0

127

Nikita Mihalkov dolazi na Dane Beograda

Slogan ovogodišnje manifestacije Dani Beograda, koja se ove godine obeležava 14. put, je "U ritmu grada", a program će biti podeljen u tri tematske celine: "U ritmu istorije", "U ritmu muzike" i "U ritmu pobede".

Organizatori su najavili bogat umetnički i kulturni program koji će obuhvatiti izložbe, koncerte, istorijske obilaske grada, a biće dodeljene i tradicionalne nagrade Grada Beograda pojedincima i grupama koje su dale doprinos u razvoju prestonice.

Prema rečima gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića, Grad se potrudio da posetioci manifestacije uživaju u raznovrsnom kulturno-umetničkom programu, pa će tokom četiri dana manifestacije biti prikazano oko 40 programa.

Govoreći o dodeli nagrada Grada Beograda Vukosavljević je na konferenciji u Starom dvoru, rekao da su ovogodišnji laureati, kao i prethodnih godina, najistaknutiji predstavnici različitih oblasti koji žive u Beogradu i koji su doprineli da on bude još bolje mesto za život.

Kao posebno interesantnu, Vukosavljević je najavio izložbu koja će biti održana u holu Starog dvora, a na kojoj će biti prikazana odora kneza Lazara i Jefimijina "Pohvala Svetom knezu Lazaru", originalni eksponati iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve. Grad Beograd, prema rečima direktora tog muzeja Vladimira Radovanovića, nastoji da, kroz tu izložbu, prezentuje svoj razvoj od srednjeg veka do danas.

"Jefimijina pohvala je veoma važna za posetioce i Grad jer se u njoj, pored pesničkih i književnih delova, pominje i despot Stefan", naglasio je Radovanović i dodao da je izložba dobar način da se građani upoznaju sa značajnim istorijskim predmetima koji se čuvaju u prestonici.

Manifestacija Dani Beograda zvanično će početi u četvrtak, 16. aprila, kada će biti položeno cveće na spomen-obeležju na Kalemegdanu.

Posetioci manifestacija će besplatno moći da posete mnoge gradske muzeje i kulturne institucije, poput Muzeja grada Beograda, Muzeja Nikole Tesle, Velikog barutnog magacina, Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka...

Pored toga, u petak 17. aprila će u Knez Mihailovoj ulici biti postavljeno šest bina na kojima će Beograđane i njihove goste zabavljavati poznati muzički umetnici.

U muzičkom delu programa koji će početi u 19 sati, posetioci će moći da uživaju u zvucima džeza, popa, evergrina, roka i renesansne muzike, a biće izvedena i opereta Johana Štrausa mlađeg "Slepi miš", koja je prevedena na srpski jezik.

Povodom velikog jubileja, sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom, biće organizovane posete istorijskim lokacijama, na kojima će građani, između ostalog, moći da vide gde je bio zatvor na Trgu Nikole Pašića, Dom Vojske Srbije gde se nekada nalazilo sedište Gestapoa...

Proslavu Dani Beograda organizuju Gradska uprava i Sekretarijat za kulturu u saradnji sa omladinskim pozorištem "Dadov" kao izvršnim producentom.

Proslava Dana Beograda jedna je od najznačajnijih manifestacija koja se događa svake godine od 16. do 19. aprila.

Povod njenog održavanja su dva važna datuma u istoriji grada - 16. april kada se u pismu pape Jovana osmog prvi put pominje slovensko ime grada Beograda i 19. april - dan kada su 1867. godine simbolično predati ključevi grada Knezu Mihailu Obrenoviću.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva