:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Oktobar 22, 2019   10:46

0

206

"Niko više ne spominje članstvo u EU do 2025. godine"

Politika proširenja nije u fokusu EU već neko vreme i dok traje taj zastoj, Srbija treba da se okrene unutrašnjim reformama i rešavanju kosovskog pitanja, izjavila je nekadašnja generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Ona je za TV Prva ocenila i da bi Srbija trebalo da radi i na intenzivnijem povezivanju regiona i istakla da je uvođenje taksi na srpsku robu od strane Prištine pokazalo da je potrebna nova i veća integracija Zapadnog Balkana, jer se CEFTA pokazala kao nefunkcionalna.

"Moramo da radimo na kreiranju zajedničkog ekonomskog prostora i veće stabilnosti, jer samo takav region može biti privlačan i investitorima i EU", kaže Grubješićeva.

Prema njenim rečima, ne treba sedeti "skrštenih ruku", a kada je reč o KiM, posle formiranja vlade u Prištini, treba raditi na ponovnom pokretanju dijaloga.

"Moramo da budemo racionalni i sagledamo kakva nam je pozicija i šta želimo u nastavku procesa integracija, šta je naš interes. EU je naš najveći spoljnotrgovinski partner, najveći investitor i najveći donator. Ali moramo da budemo realni, jer će politika proširenja biti usporena", rekla je Grubješićeva.

Ona je podsetila da se od evropskih predstavnika u poslednje vreme čuje samo o perspektivi proširenja, ali da niko više ne spominje strategiju koja je predvidela potencijalno članstvo za Srbiju i Crnu Goru do 2025. godine.

Ocenila je i da odluka da ne počnu pregovori o članstvo sa Albanijom i Severnom Makedonijom šalje lošu poruku regionu.

"Region je kolateralna šteta nemogućnosti Brisela da reši svoje probleme u koje je EU upala delom zbog Bregzita, a delom zbog borbe Francuske i Nemačke oko liderstva u Uniji", kaže Suzana Grubješić.

Izvor: Танјуг

EUSrbijaSuzana Grubješić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva