:

:

TV Most

clock

Februar 16, 2015   12:05

0

138

Nikolić: Srbija se pročula po uspesima i reformama

On je dodao da se Srbija danas pročula i po svojim uspesima i reformama, ali i uspesnima u mnogim oblastima.

U govoru na prijemu povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, Nikolić je rekao da Srbija svoj ugled u međunarodnoj zajednici višestruko brani i uvećava - od hrabre, teške, ali jedino moguće reforme celokupnih državnih i društvenih sistema, izgradnje i unapređenje urušenih institucija, svaranja novih vrendosnih paradigmi, do iskrene posvećenosti dijaloga sa Prištinom i respektabilne spoljnopolitičke doktrine koja počiva na članstvu u EU kao priroitetu, ali i očuvanju izuzetnih odnosa sa državama sveta sa kojima nas povezuju veće i manje prijateljstvo, interesi ili i jedno i drugo.

"Srbija je jedna od retkih, ako ne i jedina država, koja danas nema neprijatelja i ima usud da se mnogi njeni prijatelji svađaju ili međusobno ratuju", konstatovao je Nikolić.

Srbija našeg doba, prema njegovim rečima, svoj geostrateški položaj vidi i razume kao svoju prednost i šansu u svakom smislu - od ekonomskog razvoja do promotera stabilnosti u regionu na koji svet može da računa kao na partnera posvecenog miru, napretku i razvoju dobrosusedskih odnosa.

"Kuća na sred puta, raskrsnica civilizacija, vrata između Istoka i zapada - prate nas ove stalne metafore, fraze kojia se opisuje izuzetan geostrateški položa Sbrije, jedan od presudnih istorijskih razloga da se stalno i iznova osvaja i kontroliše naša teritorija. Pa i buku i bes su tada mnoge države podigle na Srbiju zbog Sretenjskog ustava, nije bilo drugo do odbrana njihovih interesa koji takav Ustav ugrožava", objasnio je on dođaući da je Srbija u stalnim iskušennjima od doba velikomoravskog kneza Ratislava pa sve do današnjeg dana.

Kao što se u Miloševo doba po Evropi proneo glas o Sretenjskom ustavu, naprednom i vizionarskom, pokazala je istorija, tako se i danas Srbija pročula po svojim uspesima i reformama, ali i uspesima u sportu kulturi, po svojim mladim naučnicima i šampionima znanja.

"Postala je prestižno mesto za razmišljanje, od investicije do turističke izuzetnosti", uveren je Nikolić.

Doprinoseći vekovima usponu evropske i svetske kulture, koja u svoj korpus ubraja mnoge znamenitosti iz Srbije, od praistorije, preko srednjeg veka do našeg doba, ne retko prednjačeći u postavljanju vrednosnih sistema, Srbija je i danas u obavezi da sačuva i unapredi sebe i druge, da i u budućnosti ugrađuje svoje ime u civilizacijske tekovine ka što je to u svoje vreme, iskorakom i vizijom, učinio Sretenjski Ustav.

Prijemu u Predsedništvu Srbije prisustvovali su zvanice iz političkog, privrednog, kulturnog i verskog života Srbije.

Među gostima, koje je predsednik Srbije sa svojom suprugom Dragicom dočekao, bili su, između ostalih, predsednik RS Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, patrijarh Irinej, brojni ambasadori.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?