:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2015   12:05

0

113

Nikolić u septembru sa članovima Predsedništva BiH

"Verujem da ćemo do 10. septembra imati razgovore sa Nikolićem, čime bismo zatvorili ciklus razgovora predsednika susednih zemalja, jer sam sa Kolindom Grabar Kitarović razgovarao pre nekih 15 dana", istakao je Dragan ÄŒović.

Na druženju s novinarima u Sarajevu, podsetio je da je Nikolić trebalo da poseti BiH, ali da je ta poseta otkazana nekoliko dana pre obeležavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

"Shvatio sam da je nužda da što pre sednemo, jer bojim se da događaji u Srebrenici, koliko god smo to mi svojom posetom Beogradu i razgovorom sa (premijerom Srbije Aleksandrom) Vučićem koliko-toliko amortizirali, dali mu neku drugu sliku, mislim da je neophodno razgovarati sa predsednikom Srbije, kako bi na neki način stvorili taj duh i međusobnog poverenja i kolegijalnog odnosa, jer ja ne vidim drugog načina od stalne komunikacije, razgovora", naglasio je ÄŒović, prenosi Beta.

Rekao je da je sasvim svejedno gde će biti razgovori sa Nikolićem, u BiH ili u Srbiji.

ÄŒović je podsetio da je nedavno posetio Crnu Goru i razgovarao sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, a najavio je da bi u septembru BiH ponovo trebalo da poseti hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

ÄŒović je rekao da je bitno održavati skladne odnose između tri susedne zemlje i BiH, ocenivši da je BiH osnova svih rešenja na Balkanu.

"Nije cilj nešto deliti u BiH, već nešto olakšati kako bismo realizovali svoj evropski put i rešili se ekonomsko-socijalnih problema. Verujem da ima smisla ulagati u energiju i davati doprinos u pravljenju izvrsnih dobrosusedskih odnosa", poručio je ÄŒović.

ÄŒović je rekao da će naredne sedmice, na sastanku zvaničnika država Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije u Beču, s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem potpisati međudržavni sporazum o granici, čime će BiH i Crna Gora postati prve države regiona koje su rešile pitanje otvoreno nakon raspada bivše Jugoslavije, javlja Tanjug.

"Voleo bih da smo taj posao završili i s Hrvatskom i sa Srbijom", istakao je ÄŒović novinarima u Sarajevu, dodajući da nema razloga da se to ne dogodi i da se sve treba rešiti na osnovu prihvatanja međunarodno priznatih standarda.

ÄŒović je naglasio da bi na taj način trebalo da razgovaraju i sa predsednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem i s bilo kim ko ubuduće bude na vlasti u Hrvatskoj.

Dodao je i da ranija konstatacija hrvatskog premijera da u BiH zapravo nema s kim da razgovara "samo odvlači od ključnih problema", koje dve države trebaju da reše.

Naglasio je i da vlasti BiH očekuju od Hrvatske podršku za predlog da deo budućeg Jadransko-jonskog auto-puta na potezu od Ploča prema Crnoj Gori prolazi područjem istočne Hercegovine, jer bi to značilo puno kako za razvoj BiH tako i za povezivanje celog regiona.

"Treba ulagati u izvrsne dobrosusedske odnose. Nijedan sused ne može da računa na stabilnost ukoliko je stanje u BiH nesigurno", naglasio je ÄŒović, uveren da je BiH "osnova svih rešenja na Balkanu".

ÄŒović je, takođe, potvrdio i kako sadašnje vlasti u BiH ostaju pri planu da do kraja ove ili početkom naredne godine podnesu molbu za status kandidata za članstvo u EU, što je sastavni deo strateškog plana za sprovođenje niza reformi.

Deo tog plana, prema ÄŒovićevim rečima, jeste i reorganizacija BiH. Za septembar je najavio i rekonstrukciju vlade Federacije BiH, ali nije otklonio mogućnost da ona i dalje bude manjinska, uz tesnu podršku u parlamentu.

ÄŒović je, komentarišući najave iz Repubike Srpske o sprovođenju referenduma o delovanju Suda i Tužilaštva BiH, naveo da je uveren da tog referenduma neće biti, ali je podržao zahteve iz Banjaluke da se razgovara o funkconisanju pravosuđa u BiH.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva