:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Januar 23, 2019   13:20

0

198

Nimic: Opasnost od propasti Prespanskog sporazuma

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Metju Nimic, koji je dvadesetak godina posredovao u pregovorima Skoplja i Atine, upozorio je da bi propast Prespanskog sporazuma imala opasne posledice po obe strane, te da bi za postizanje novog dogovora bile potrebne godine.

"Ukoliko Prespanski sporazum ne stupi na snagu, posledice neuspeha će biti duboke i obe strane bi se mogle predomisliti u vezi mnogih stvari oko kojih su se dogovorile. Mogu da predvidim više scenarija, od kojih su neki veoma opasni", rekao je Nimic.

Izaslanik UN je, takođe, rekao i da bi za novi sporazum Azine i Skoplja oko imena Makedonije bile potrebne godine, pošto bi se na pregovaračkom stolu, ponovo, našli svi oni problemi oko kojih su se dve strane već dogovorile, kao i da bi se novi pregovori vodili u potpuno drugačijim političkim okolnostima.

Nimic je podsetio da je Prespanski sporazum rezultat napora koji su trajali četvrt veka, odnosno od potpisivanja Priuvremenog sporazuma dve strane u jesen 1995. godine.

Skoplje i Atina su se dogovorili da Makedonija ubuduće nosi naziv "Republika Severna Makedonija", što su ratifikovali poslanici makedonskog Sobranja. Grčki prlament će raspravu o ovom dokumentu početi u četvrtak.

Izvor: RTS, KATHIMERINI

NimicGrčkaSeverna MakedonijaPrespanski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva