:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Mart 24, 2019   14:09

0

291

„Noćni vukovi“ odali počast žrtvama agresije na Jugoslaviju

Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, ruski bajkeri „Noćni vukovi“, na čelu sa svojim liderom Aleksandrom Zaldastanovim — Hirurgom, odali su danas ispred Ambasade Srbije u Moskvi počast žrtvama NATO agresije.

Oko 200 motociklista iz Moskve i drugih gradova Rusije je pred našu ambasadu stiglo oko podneva sa srpskim i ruskim zastavama, cvećem i vencima.

Oni su duž ograde Ambasade položili crvene karanfile, uramljene fotografije srpskih heroja-pilota, ikonu Svetog cara Lazara i upalili su sveće žrtvama NATO bombardovanja. Jedan venac je bio u bojama ruske trobojke, a na drugom je napisano: „Večna slava srpskoj braći“.

Ambasador Srbije u Rusiji dr Slavenko Terzić je izašao pred zgradu Ambasade da zahvali motociklistima na ovom gestu.
„Izražavam duboku i iskrenu zahvalnost za vaš gest, koji je izraz solidarnosti koju je ruski narod vekovima pokazivao prema Srbima i pokazuje je i danas. Sećajući se NATO agresije od pre 20 godina, koja je preduzeta mimo bilo kakvih normi međunarodnog prava, mi se sećamo i solidarnosti koju je ruski narod i tada pokazivao prema Srbiji i SRJ, bez obzira na stavove pojedinih predstavnika tadašnje administracije“, rekao je ambasador.

Terzić je naglasio da srpski narod ne zaboravlja svoje žrtve i svoje heroje koji su dali život u neravnopravnoj borbi sa agresorom.

„Mi se i danas sećamo 89 dece, trogodišnje Milice Rakić iz Batajnice i dvogodišnjeg Marka Simića iz Novog Pazara“, rekao je ambasador.

Terzić je takođe podvukao da su uprkos nadmoćnosti agresora, naša vojska i narod pokazali herojsku odlučnost da brane svoju zemlju.

Hirurg je zamolio ambasadora da srpskom narodu prenese izraze saosećanja.

„Noćni vukovi“ i na svom sajtu podsećaju na NATO agresiju koja je pre dve decenije izvršena na Srbiju i SRJ.

U svom obraćanju Zaldastanov navodi da su „Rusi i Srbi jednokrvni slovenski narodi, ujedinjeni u veri“ i da „piju iz iste čaše“.

„Kada sam bio u ovoj zemlji, kada sam stajao pred patrijarhom Irinejem, kada sam pročitao transparent raširen na fudbalskoj utakmici pred predsednikom Rusije, na kojoj je bio napisan tekst: „Stariji brate, poljubi majku našu i kaži joj: kaži da smo je dostojni i da se borimo i da ćemo se boriti“, koji je postao glavni simbol i smisao bajk-šoua u Sevastopolju, osetio sam takav talas svetlosti i ljubavi prema ovoj božanskoj i nepokorenoj zemlji, da sam u dubini svoje duše shvatio da su naše sudbine nerazdvojne!“, navodi Hirurg.

Na sajtu „vukovi“ podsećaju i da je 24. mart 1999. tragičan dan za Srbiju i za Rusiju. „Vukovi“ navode da je na ovaj dan pre 20 godina, 400 aviona NATO-a sa juga i 200 aviona sa severa bacilo na Srbiju svoje smrtonosne projektile. To je, kako se navodi, bilo 78 dana pakla na zemlji.
„Beograd, Novi Sad, Priština, Mitrovica, Podgorica i drugi gradovi i sela plamteli su kao sveće. Oko 1.200 vojnika i 2.500 civila je poginulo u ovom užasu, među njima 89 dece. Ranjeno je 12 hiljada ljudi. Bombe i rakete su uništile 1.026 civilnih objekata: 300 fabrika, 60 mostova, 70 škola i 18 vrtića, 35 crkava, 29 manastira, mnogo stambenih zgrada“, navodi se, između ostalog, na sajtu „Noćnih vukova“.

Podsetimo, „Noćni vukovi“ su najmasovniji svetski motociklistički klub, koji broji preko pet hiljada članova u Rusiji, bivšim sovjetskim republikama, Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji…

Hirurg i njegovi „vukovi“ neguju tradicionalne vrednosti i cene ideal „bratstva“. Propagiraju zdrav život, negovanje pravoslavnih tradicija, aktivni su u pomoći deci bez roditelja i u borbi protiv narkomanije. Protive se nametanju zapadnih vrednosti i američke ideologije.

Svojim nepodeljenim patriotskim stavovima „Noćni vukovi“ navukli su na sebe bes brojnih neprijatelja Rusije sa Zapada, zbog čega se ime Zaldostanova našlo na američkoj listi sankcija.

Izvor: Sputnik

Noćni vukoviNATObombardovanjeRusijabajkeri
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva