:

:

TV Most

Foto: MUP Srbije

clock

Mart 29, 2019   14:54

0

249

Norveška donacija jača srpsku policiju, zajednička borba protiv narkotika

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin potpisali su danas Memorandum o razumevanju, koji će doprineti jačanju kapaciteta srpske policije u borbi protiv kriminala, posebno narkotika.

“Donacija od 3,7 miliona evra biće iskorišćena za podizanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova, pre svega Uprave kriminalističke policije”, rekao je ministar Stefanović nakon potpisivanja Memoranduma.

Stefanović je dodao da će deo donacije biti iskorišćen i za izgradnju kapaciteta za smeštanje zaplenjenih narkotika do trenutka njihovog uništavanja.

Prema rečima ministra, od ove donacije biće nabavljen i deo informatičke opreme koja će biti iskorišćena za podizanje kapaciteta forenzike.

Zahvalivši se Kraljevini Norveškoj i UNOPS-u, Stefanović je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zadovoljno što ima ovakve partnere.

“Srbija hoće da bude jedna od najsposobnijih i najefikasnijih službi u ovom delu Evrope, koja rame uz rame može da stoji sa policijama zemalja Evropske unije ili sveta”, zaključio je Stefanović.

Ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Brojnstad istakao je da su Srbija i Norveška udružene u borbi protiv kriminala i da taj savez i saradnja između dve zemlje konstantno jačaju.

“Kriminal ne poznaje granice. Ono što pogađa Srbiju pogađa i Norvešku i obrnuto. Ovde nije samo reč o borbi protiv kriminala u naše dve zemlje, već i na širem planu, jer je kriminal društveni problem i moramo biti jedni pored drugih u toj borbi”, rekao je Bjornstad.

Prema njegovim rečima, potpisani Memorandum je samo delić saradnje koja će u budućnosti postati još jača.

Šefica UNOPS-a u Srbiji Mikele Telatin precizirala je da se projekat fokusira na različite oblasti kao što su - upravljanje psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i razvoj standardne operativne procedure, forenzička analiza, unapređenje uslova za održavanje i korišćenje vozila.

Ona je dodala da se on odnosi i na oblasti kao što su upravljanje podacima u skladu sa standardima Evropske unije, kao i na procenu stanja i renoviranje pritvorskih jedinica u skladu sa zahtevima EU.

“Postoji još jedna važna oblast u okviru ovog projekta, a to je podrška Vladi Srbije kada je reč o usklađivanju sa Konvencijom Saveta Evrope o borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, što je aktivnost koju će UNOPS realizovati zajedno sa još jednom agencijom UN – UN Women”, rekla je Telatin.

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Ta saradnja donosi stručnost koja je potrebna za unapređenje usluga građanima koji su zapravo krajnji korisnici ovog projekta. Želim da se zahvalim Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Norveške na saradnji i radujem se njenom daljem jačanju u budućnosti”, rekla je Telatin.

Izvor: Танјуг

StefanovićBjornstadTelatinNorveškaMUPSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva