:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 15, 2019   23:06

0

245

Norveška preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji

Ambasada Norveške u Beogradu večeras je od Grčke preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji, a svečanosti su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane, Ivica Dačić i Aleksandar Vulina, i predstavnici diplomatskog kora.

Nakon primopredaje dužnosti, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad izjavio je na prijemu u hotelu "Mertropol", organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, da je "norveška ambasada počastvovana što će 2019. godine biti NATO kontaktna ambasada u Beogradu".

"Od svog osnivanja, NATO čuva bezbednost svojih članica. Ali NATO se ne bavi samo bezbednošću. Kada je Norveška odlučila da se pridruži onome što će godinu dana kasnije postati NATO, norveški ministar spoljnih poslova Halvard Lange, koji je preživeo nacistički koncentracioni logor, 1948. godine je rekao da ne možemo ostati neutralni u borbi između demokratije i autoritarizma", kazao je Bjornstad.

On je naveo da je "NATO pojednako vojni savez i zajednica deljenih vrednosti".

"On je nesumnjivo vodeća vojna sila na svetu, ali i odbrambeni savez koji štiti naš mir, bezbednost i blagostanje, koji su zasnovani na zajedničkim evroatlantskim vrednostima. Ovo su vrednosti koje i Srbija deli", rekao je norveški ambasador.

Bjornstad je ocenio da su "saradnja i solidarnost ključne reči za NATO".

"Uz dužno poštovanje vojne neutralnosti Srbije, radićemo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Svi imamo zajednički interes - da čuvamo našu demokratiju, našu slobodu i našu bezbednost. Velika NATO civilna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija prošle godine je samo jedan primer bogate saradnje koja nas sve čini sigurnijim", naveo je Bjornstad.

On je kazao da je "kontaktna ambasada NATO samo mali deo velike mašinerije koju predstavlja saradnja između Srbije i NATO".

Grčki ambasador u Srbiji Elijas Elijadis izjavio da je "posebno u protekle dve godine Srbija razvijala značajno dinamične i kreativne mogućnosti u okviru perspektive evroatlantske saradnje".

"Zajednička volja da našu saradnju pokrenemo korak napred bila je naša motivacija kao kontaktne ambasade za javnu diplomatiju u Srbiji. Ova zajednička bila je očigledna na brojnim sastancima visokog nivoa, poput posete predsednika (Srbije) Aleksandra Vučića Generalnom sekretaru (NATO) Jensu Stoltenbergu i sastanka premijerke (Srbije Ane) Brnabić sa zamenicom Generalnog sekretara (Rouz) Gotemeler ovde u Beogradu", rekao je Elijadis.

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Čezare Marineli poručio je da je "bliska saradnja između srpskih državnih organa i NATO prethodnih godina imala odlične rezultate".

"Naravno, NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu predstavlja samo jedan deo napora NATO da unapredi saradnju sa Srbijom, ali ja sam čvrsto uveren da je naš timski rad doprineo jačanju našeg partnerstva i poverenja tokom svih ovih godina", istakao je on.

Prema njegovim rečima, NATO i Srbija danas imaju dobar dijalog, koji se sve više razvija, i zaista veruje da je to rezultat koordinisanog delovanja svih aktera. 

"Ponavljam da će NATO sa Srbijom, kao vojno neutralnom zemljom, nastaviti da radi na razvoju i jačanju praktične vojne saradnje i političkoj dijaloga, pošto to doprinosi bezbednosti na Balkanu, kao i u širem međunarodnom kontekstu", rekao je Marineli.

Vulin: Srbija zna šta je rat i zato toliko ceni mir

Srbija će, kao vojno neutralna država, dosledno sprovoditi politiku vojne neutralnosti koju sa toliko upornosti i toliko uspešnosti vodi predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da nam vojna neutralnost omogućava da tako uspešno sarađujemo i sa NATO kroz Partnerstvo za mir, koje smatramo optimalnim, ali i sa zemljama Istoka.

"Mi učimo od svakog od koga se ima šta naučiti i snabdevamo se od svakog ko može da pruži ono što je našoj vojsci potrebno. Tako smo na brojnim vežbama učili od NATO vojski, baš kao što smo mnogo naučili od predstavnika istočnih vojski, a potuno sam siguran i da su u i na Istoku i na Zapadu i u NATO i u ODKB, i u SAD i Ruskoj Federaciji i Narodnoj Republici Kini puno naučili i od Vojske Srbije. Vojska Srbije, nažalost, ima bogato, bogato ratno iskustvo i od nas se može učiti", rekao je Vulin.

On se posebno zahvalio NATO, odnosno KFOR-u, kada je u pitanju očuvanje mira na prostoru Kosova i Metohije.

Sve zemlje koje čine KFOR i one koje su u NATO i one koje nisu i one koje su izašle i one koje će ući zaslužuju našu zahvalnost. Mi imamo svoje nesuglasice sa KFOR-om, ali smo uvek svesni da je KFOR jedina međunarodno priznata oružna sila u skladu sa Rezolucijom 1244. Od KFOR-a zato očekujemo da bude statusno neutralan, da se čvrsto drži svog mandata koji mu je dat Rezolucijom 1244, da obezbedi mir i sigurnost za sve koji žive na prostoru KiM i da apsolutno sprovodi sporazum postignut između predsednika Vučića i generalnog sekretara (NATO, Jens Stoltenberg) u vezi kretanja naoružanih albanskih formacija na severu KiM", rekao je Vulin.

Izvor: RTS

NATOGrčkaNorveškakimKFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva