Nova, ali poznata, lica u Skupštini Srbije

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 03, 2020   10:42

0

88

Nova, ali poznata, lica u Skupštini Srbije

Među poslanicima u novom sazivu Skupštine naći će se i neka, u politici nova, ali javnosti već poznata lica. Među njima su i Milena Popović (SNS), Toma Fila (SPS) i Samir Tandir (SPP).

Milena Popović, nevenčana supruga lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, početkom 2020. godine postala je član Srpske napredne stranke. Kako za B92 navodi, na odluku da se bavi politikom uticale su životne okolnosti.

"Nisam planirala da se bavim politikom. Moja interesovanja su bila za neke sasvim druge stvari, međutim životne okolnosti su bile takve da su apsolutno promenile moje planove i uticale su na tok moga života. Deo javnosti je na samom početku počeo da me percipira kao nekoga ko je deo političke javnosti Srbije. Posle nekog vremena sam shvatila da se to nikada neće promeniti i odlučila sam da pripadam nekome, da budem deo političke porodice u čiji rad verujem. Odlučila sam da postanem član SNS -a. Odlučila sam da se borim. Da pokušam da menjam stvari na bolje. Da na neki način nastavim tamo gde je Oliver stao", kaže ona.

Objašnjava i svoje motive. "Za mene je prvi poslanički mandat velika čast i jako važna stvar, ujedno i velika odgovornost. Кosovo, kao neodvojivi deo mog života mog Olivera, i kultura kojom se bavim čitavog svog života biće teme koje će mene zanimati i na koje ću se ja posebno fokusirati. Godine koje sam provela sa Oliverom su me mnogim stvarima naučile, pogotovo kada je politka u pitanju. Živela sam je kroz Olivera. Slušala sam ga i učila. I sam mi je govorio da smatra da se trebam baviti politikom jednog dana. Pripremao me je za to. Sada sam spremna. Da se borim za stvari u koje verujem. Za bolje sutra. Da budem borbena i pravična, baš onakva kakva bi on želeo da budem danas", zaključuje.

Toma Fila, advokat poznat srpskoj javnosti, iz redova Socijalističke partije Srbije, po prvi put u javnosti će biti prisutan zbog svog poslaničkog mandata u novom sazivu Skupštine Srbije. Kako navodi za portal B92.net plan mu je da se bori za srednju klasu.

"Smatrao sam da dok se bavim advokaturom u punom smislu te reči politici tu nije mesto. Pošto sam napustio sudsku advokaturu i bavim se savetima onda je nastupilo vreme da kažem da je socijal-demokratija moja politička opcija. Mislim da je srednja klasa ona za koju ću se boriti. To su oni koji su od plate i regresa mogli na more i zimi na sneg. Tih ljudi nema i na putu smo da živimo u zemlji sirotinje i bogatih", objašnjava on.

Samir Tandir, potpredsednik Stranke pravde i pomirenja, kaže za B92.net da je njegova stranka u poptunosti spremna da da preuzme odgovornost na najvišem državnom nivou.

"SPP je najjača bošnjačka stranka u Srbiji, na ovim izborima na parlamentarnoj razini popravili smo rezultat sto posto, a takođe smo i na lokalnom nivou zabeležili odlične rezultate. To je dokaz da građani veruju u našu politiku . Na osnovu tog legitimiteta spremni smo u potpunosti preuzeti odgovornost, kako na najvećem državnom nivou tako i na nivou Sandžaka. Parlament kao najveće predstavničko telo svakako je suštinski važno jer osim što je to mesto gde se debatuje i donose zakoni to je mesto i gde se lobira. Svakako je moguće da i sa pozicije parlamentarca utičtete na razvoj kako svoje lokalne zajednice tako i regije iz koje dolazite. Samim tim i afirmišete svoju nacionalnu zajednicu", kaže Tandir.

Pored SNS, SPS i političkih partija nacionalnih manjina, i Srpski patriotski savez prešao je cenzus na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Politička organizacija predvođena Aleksandrom Šapićem prvi put će se naći u Skupštini Srbije, iako je već godinama nosilac liste na čelu opštine "Novi Beograd" i nije novo lice u politici.

Izvor: B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva