:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2020   13:46

0

184

Nova predsednica Ustavnog suda Snežana Marković

Sudija Ustavnog suda Snežana Marković (60), stupiće na funkciju 26. januara, kada ističe drugi mandat aktuelnoj predsednici Vesni Ilić Prelić.

Primopredaja funkcije predsednika Ustavnog suda biće obavljena sutra u podne na sednici Ustavnog suda, najavljeno je iz tog suda.

Markovićeva je 26. decembra jednoglasno izbrana za predsednika na sednici Ustavnog suda, objavljeno je na sajtu tog suda.

Nju je za funkciju predsednika Ustavnog suda predložilo osmoro sudija tog suda uz obrazloženje da je, pored ostalog, kao sudija Ustavnog suda u prethodne tri godine iskazala visoku stručnost prilikom izrade odluka u predmetima u kojima je bila zadužena kao sudija izvestilac i to kako u oblasti ustavnih žalbi, tako i u oblasti normativne kontrole.

U obrazloženju je navedeno i da je sudija Marković konstruktivnim predlozima i sugestijama na sednicama Suda, Velikih i Malih veća dala značajan doprinos donošenju kvalitetnih odluka i u kojima nije bila sudija izvestilac.

Pored toga, kako se navodi na sajtu Ustavnog suda, za kontinuitet u radu Ustavnog suda od značaja je činjenica da je sudija Marković marta 2017. godine izabrana za zamenika predsednika Suda, te da je na taj način aktivno učestvovala u poslovima koji se tiču rukovođenja radom Suda.

Markovićeva je diplomirala na Pravnom fakultetu u Kragujevcu 1985. godine a tri godine kasnije je izabrana za sudiju Opštinskog suda u tom gradu.

Narodna skupština Markovićevu je 2002. godine izabrala za zamenika Republičkog javnog tužioca, na kojoj se funkciji nalazila do izbora za sudiju Ustavnog suda.

U Republičkom javnom tužilaštvu, raspoređena je u građansko-upravno odeljenje, čiji je predsednik bila.

Član je Komisije za polaganje pravosudnog ispita za predmet Trgovinsko, a 2014. imenovana je za člana konkursne komisije za sprovođenje izbora kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Republike Srbije.

Bila član radnih grupa za pripremu tekstova radnih verzija niza zakona.

Odlukom Državnog veća tužilaca imenovana za člana Upravnog odbora Pravosudne akademije, a odlukom Pravosudne akademije izabrana za člana Radne grupe za izradu Plana i Programa javnih beležnika.

Za zamenicu predsednika Ustavnog suda izabrana je 9. marta 2017. godine.

Izvor: Танјуг

Ustavni sud
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva