:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2022   17:27

0

148

Nova provokacija Kurtija može da dovede do usijanja odnosa s Beogradom – na potezu OEBS

Najava vlasti u Prištini da će Srbi na KiM moći da glasaju na referendumu 16. januara putem pošte ili u kancelariji za vezu, što je svojstven način za glasanje dijaspore, još jedna je u nizu provokacija Aljbina Kurtija koja može da dovede do usijanja političke scene između Beograda i Prištine, kaže za Sputnjik politikolog dr Dejan Vuk Stanković.

Zabrinjavajuće je, ističe Stanković, što na sve ovo OEBS, koji je inače po postojećim sporazumima zadužen za sve izborne procese koji se tiču Srba na Kosovu i Metohiji – ćuti.
OEBS na potezu

„Imam utisak da Kurti želi da izborni proces koji se tiče Srba preuzme na sebe, dakle, da se Kosovo po tom pitanju potpuno samostalno ponaša. Problem je što se iz OEBS-a niko ne buni na ove Kurtijeve najave. Ukoliko OEBS prepusti Prištini da organizuje glasanje Srba za referendum, to znači da je ova organizacija svojim nesprečavanjem Kurtija stala na njegovu stanu i da mu pomaže da svoju nacionalističku agendu politički ostvari,“ smatra dr Stanković.

Na taj način OEBS, ukoliko ne bude učestvovao kao do sada u organizovanju izbornog procesa što bi omogućilo Srbima da ostvare svoje pravo i glasaju na referendumu u nedelju, postaje saučesnik Kurtija i njegove politike pa će snositi i posledice.

Uz to, upozorava Stanković, ako se to desi odnosi između Srba i Albanaca će se dodatno zakomplikovati i, naravno, pregovarački proces.

„Zapravo, ovo pokazuje da Priština uopšte nije spremna da razgovara već da želi da po svaku cenu ostvari ono što hoće a to je da Srbija prizna nezavisnost Kosova,“ ističe Stanković.
Kurti krši prava Srba

Stanković napominje da je ovo novi momenat, s obzirom da su sva dosadašnja izborna dešavanja koje organizuje Beograd mogla da se odvijaju na KiM u srpskim sredinama.

„Kurti na ovaj način sužava politička prava Srba i šalje vrlo zapaljivu političku poruku koju treba shvatiti kao opasnu provokaciju, nalik na one provokacije koje ne samo retorički već i praktično sprovodi na štetu Srba koji žive na KiM,“ kaže naš sagovornik.

Beograd očekuje od OEBS i ambasadori zemalja Kvinte da utiču na Kurtija da se ponaša racionalno, uz napomenu da kada Priština bude imala izbore ti izbori bez učešća srpskog naroda ne bi bili legitimni.

Izvor: Sputnik.rs

KiMKurtireferendumOEBSDejan Vuk Stankovićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva