:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2023   22:05

0

159

Nova verzija optužnice protiv Hašima Tačija – imena 102 žrtve OVK

Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK, Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od sto žrtava. Oznaka tajnosti je sa ovog dokumenta skinuta 27. februara. Suđenje Tačiju i ostalima počinje 3. aprila.

Imena 102 žrtve bivše Oslobodilačke vojske Kosova navedena su u novoj verziji optužnice protiv Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija, koji se u pritvoru u Hagu nalaze od kraja 2020. godine. Početak suđenja komandantima OVK, prvobitno zakazano za 1. mart, počeće 3. aprila.

U novoj verziji optužnice navedena su imena više od sto osoba ubijenih ili čija tela nikada nisu pronađena na nekoliko lokacija na Kosovu i dva mesta na severu Albanije. Zločini koji se navode u novom dokumentu dogodili su između marta 1998. i septembra 1999. godine.

Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine OVK takođe navodi da se četvorica lidera OVK terete za zločine počinjene protiv stotina civila, zbog čega snose individualnu odgovornost, te da su bili deo sistematskih napada na osobe za koje su smatrali da deluju protiv OVK.

U optužnici se navodi da su, u dva dana jula 1998, u logoru Lapušnik kod Glogovca godine ubijeni Ermin Emini, Ibruš Hamza, Hizri Hajrizi, Đaban Hoti, Safe Hisenaj, Baškim Rašiti, Lufti Džemšiti, Šukri Zimeri i Hasan Hodža. Navodi se i da je 12. juna 1999. godine u Lapušniku ubijen Ajet Gaši.

U Donjem Nerodimlju kod Uroševca je oko 18. juna ubijen Dimko Parlić, navodi se u novom dokumentu, dok su 12. marta te godine u Varoš selu kod Uroševca ubijene četiri osobe: Rahim Elezi, Riza Kiki, Faik Reci i Nezir Topojani.

Sredinom juna 1999. godine u selu Jablanica kod Đakovice ubijen je Nenad Remištar, dok su u julu i avgustu 1998. godine u istom selu ubijeni Skender Kući i Palj Krasnići.

U julu 1999. godine u okolini Gnjilana ubijeni su Mirko Jović i Džemo Zuljić.

Za dva dana, 26. i 27. jula 1998. godine, ubijeni su Spasa Baznić, Božidar, Mladen, Nemanja i Novica Božanić, Miodrag, Spasoje i Predrag Burzić i Srećko Simić. Njihova tela bačena su u jamu Volujak kod Kline.

Tužilaštvo navodi da su na istom mestu ubijeni i Dimitrije, Lazar, Todor, Miroljub, Vekoslav i Vitomir Kostić, kao i Rajko, Cvetko Nikolić, te Saško, Živko, Miodrag, Svetislav, Srećko, Mladen i Nebojša Kostić. U jamu Volujak bačeno je i telo Krsta Stanojevića.

U Klečki su od 5. do 18. aprila 1999. godine, prema optužnici, ubijeni Arben Avdilji, Imer Džafići, Šerafedin Ajeti, Veljko Marković, Nebojša Đuričić, Bojan Cvetković, Žarko Filipović, Dragoljub Tanasković, Života Todorović, Dragan Vučetić, kao i jedna osoba čije ime nije objavljeno.

U Mališevu su 18. i 19. jula 1998. godine ubijeni Srećko i Srđan Vitošević, Aleksandar Stanojević, Duško Patrnogić, Tomislav, Đurđe i Saša Baljošević, Duško Đinović, Čedo Čabarkapa, Duško Dolasević, Radovan i Branislav Staletić.

Između 26. i 27. jula 1998. godine u Mališevu su ubijene i dve osobe čija imena tužilaštvo nije objavilo.

U Bajgori kod Podujeva 30. avgusta 1998. godine, ubijen je Osman Sinani.

Tužilaštvo navodi i da je u selu Dobratin kod Podujeva krajem marta 1999. godine ubijena i neidentifikovana osoba romske nacionalnosti.

Tri osobe čija imena nisu objavljena ubijena su početkom aprila 1999. godine u selu Majance kod Podujeva, kao i dve osobe, koje su ubijene u selu Potok.

Na spisku žrtava nalazi se i neimenovana osoba srpske nacionalnosti ubijena u Prištini u julu ili avgusta 1999. godine, kao i još jedna neimenovana osoba.

U zgradi policije u Prizrenu je 17. ili 18. juna 1999. godine ubijena neimenovana osoba.

U okolini Orahovca 1998. i 1999. godine ubijeni su Cvetko Pelević, Hisen Krasnići, Panta Grković, Marko Jelić, Boban Dedić i još šest neimenovanih osoba.

U selu Likovac kod Srbice 1998. i 1999. godine ubijeno je osam osoba čija imena tužilaštvo nije objavilo.

U avgustu 1998. godine u selu Budakovo kod Suve Reke ubijeni su Ljatife i Ruše Koljoli.

U Kuksu na severu Albanije u lokalnoj fabrici je 5. juna ubijena jedna, neimenovana osoba.

U slučaju "Tači i ostali", koji se vodi protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, Tužilaštvo je do sada obezbedilo više od 300 svedoka.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući nelegalno pritvaranje, mučenje, ubistva i nestanke od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Izvor: RTS

Hašim Tačiratni zločiniOVKSpecijalni sud za zločine OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva