:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2016   12:05

0

133

Nova šansa za srpske privrednike

Na listu proizvoda koji ne podležu carini, kako je rekao savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović nalazi se 5.000 proizvoda.

"SAD prepoznaje zemlje koje su ekonomski u razvoju i daju im priliku da određene proizvode izvoze bez carina", istakao je Jovanović.

Long kaže da su automobilski delovi, smrznuto voće i povrće i lovačko oružje i municija bile tri grupe najznačajnijih proizvoda, ali da je bilo još onih koji su se izvozili na tržište SAD.

On je uoči današnje konferencije "Bescarinski uvoz u Ameriku - sve o GSP sistemu" kazao da je bescarinski izvoz u Ameriku - GSP program veoma važan sistem koji koji omogućava da se poveća razmena roba između SAD i mnogih zemalja u svetu, uključujući i Srbiju.

"To je sistem koji pogoduje obema stranama da se razvijaju dalje. Nešto što pomaže trgovinsku razmenu svakako pomaže da se poveća zaposlenost i u SAD i Srbiji. I zato želimo da se postaramo da što više ljudi u Srbiji čuje na koji način mogu da koriste ove trgovinske preferencijale i da povećaju trgovinsku razmenu sa Amerikom", rekao je Long.

Prema Jovanovićevim rečima, američko tržište ima veliku "usisnu moć", te da nije pitanje da li tamo možemo da izvozimo.

"Većina roba koja je i sada na tom tržištu može da ima veći izvoz. Puno smo pričali o poljioprivredi, ima i onih proizvoda iz namenske industrije koji se već tradicionalno izvozi. Apelujemo na ljude da dođu i raspitaju se kod nas o uslovima poslovanja na tom tržištu, da se opreme adekvatnim papirima, sagledaju realno svoje kapacitete i koliko je njihov proizvod zaista konkurentan", kaže Jovanović.

Na pitanje da li je naš proizvod konkurentan, Jovanović ističe da jeste, ali da uvek treba razmišljati i o količinama i tome koji su rokovi dospeća.

"Takođe treba razmišljati i o tome da li u kontinuitetu možemo da pružimo određene količine, to je ono što čini konkurentnost", navodi.

Ističe i da pažnja treba da bude na malim i srednjim preduzećima koja treba da naprave proizvode koji su konkurentni, a koji će "zauzeti neke male niše".

"I mislim da nam je šansa, o bilo kom sektoru da pričamo, u regionalnom nastupu. Pričamo o državama koje u okviru CEFT-e imaju međusobno najveću razmenu i imaju sličan stepen razvoja privrede. Te države ako bi nastupile zajedno na tržištima koje su tih kapaciteta kao što je američko, kinesko, rusko zajedno imaju zaista veću šansu", rekao je Jovanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva