:

:

TV Most

Foto: RTB Bor

clock

April 26, 2015   11:09

0

226

Nova topionica u Boru: Izlivena prva anoda bakra



Nakon tri i po godine rada, projektovanja i izgradnje, a potom i funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline i svih njenih pratecih postrojenja, za šta je uloženo oko 250 miliona evra, sinoc je oko 22.30 sati potekao prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja, izlivena prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra.

"Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povecanje standarda u odredenim privrednim granama", rekao je Spaskovski Tanjugu.

Spaskovski se zahvalio svima koji su, kako je rekao, doprineli izgradnji novih pirometalurških postrojenja u Boru i učinili sve da nova topionice i fabrika sumporne kiseline počnu da rade.

"Hvala svim ucesnicima u ovom velikom projektu, najvecem ekološkom i ekonomskom poduhvatu u Srbiji. Učestvovanjem u izgradnji nove topionice svi smo doprineli i stabilizaciji države koju vodi vlada", naglasio je on.

Za izgradnju novih postrojenja u Boru, odnosno za zamenu tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom, sa fabrikom sumporne kiseline koja će ubuduće raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima i koja je opravdana sa ekološkog, ali i sa ekonomskog aspekta, utrošen je 251 milion evra.

Radom nove topionice RTB Bor će, s jedne strane, udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, dok će sa druge strane čista tehnologija konačno doneti i čisto nebo nad Borom i okolinom.

Modernizacijom topionice u Boru emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 odsto, što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski "SNC Lavalin" i njegov podizvodac, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu", finska kompanija "Outotek".

Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet u Beogradu.

Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva