:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   14:15

0

60

Novak: Mađarska se nada da će se smiriti tenzije na Kosovu i Metohiji

Mađarska predsednica Katalin Novak izjavila je danas da se Mađarska nada da će se tenzije na Kosovu i Metohiji smiriti, upozoravajući da, ukoliko se nešto desi na Kosmetu, situacija može brzo da eskalira.

Novak je, u intervjuu za švajcarski "Noje Cirher cajtung", rekla, komentarišući da u slučaju Srbije principi vladavine prava ne ispunjavaju zahteve EU, da postoje "objektivni" uslovi za članstvo u Uniji, kao što su ekonomski uslovi, dok je vladavina prava, kako je navela, "mnogo više subjektivna stvar". 

"Veću pažnju treba posvetiti vrednostima, jer Srbi žive po evropskim vrednostima i evropskom načinu života, i kulturno su nam veoma bliski", istakla je Novak, prenela je MTI.

  Novak je rekla da treba ubrzati integraciju Zapadnog Balkana u EU.  

Predsednica Mađarske je istakla da su sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu, nanele veću štetu EU nego Moskvi.

"Ako priznamo da je visoka inflacija u Evropi i rezultat sankcija u oblasti energetike, onda moramo da razmišljamo o alternativama", napomenula je Novak.

 Ona je navela da su u Ukrajini doneti novi zakoni koji krše prava manjinskih zajednica, uključujući etničke Mađare, što, kako je ukazala, predstavlja "korak unazad". 

 "Manjinska prava su deo suštine evropske zajednice, zbog čega ovi zakoni "nisu samo bilateralni problem", rekla je Novak.

"Ukrajina se brani sopstvenim snagama, ali uz podršku mnogih zemalja, što utiče na tok rata", istakla je Novak.

Prema njenim rečima, Rusija ne sme da ostvari svoje vojne ciljeve.

 Novak je, međutim, izrazila zabrinutost da vojna podrška Ukrajini dodatno "rasplamsava" rat.

Mađarska ostaje pri stavu da ne dozvoljava tranzit isporuka oružja preko svoje teritorije u Ukrajinu, isto kao i Švajcarska, koja primenjuje još stroža ograničenja time što ne dozvoljava isporuku oružja proizvedenog u toj zemlji Ukrajini, rekla je Novak.

Izvor: T a n j u g

KiMMađarskaKatalin NOvak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva