:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 20, 2023   8:44

0

116

Novaković: Napredak u dijalogu ključan za pristup briselskom paketu od šest milijardi evra

Ključna stvar da bi Beograd i Priština dobili sredstva iz paketa razvojne pomoći EU za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra, što je bio razlog nedavne posete regionu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, biće i normalizacija odnosa dve strane, smatra Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Novaković za Kosovo onlajn ukazuje da će se pored toga meriti i napretka u oblastima koje su ključne u procesu pristupanja celog Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu Evropske unije i stvaranju jedinstvenog tržišta u regionu. 

"U slučaju Beograda i Prištine naglasak će biti i na procesu normalizacije odnosa, odnosno na ispunjavanju onoga što je dogovoreno u Briselu i Ohridu početkom ove godine. Već je rečeno da će svi kandidati i potencijalni kandidati morati tokom sledeće godine da predstave individualne izveštaje, odnosno planove o sprovođenju reformi do 2027. godine, ne verujem da će u slučaju normalizaciju i to morati da se unese u plan, već će se to u slučaju Srbije meriti kroz poglavlje 35, odnosno kroz dinamiku pregovora i kroz implementaciju", kaže Novaković.

Ukazuje da je već najavljeno da ukoliko ne dođe do sprovođenja reformi, novac neće biti isplaćivan.

"Drugim rečima, novac se isplaćuje, odnosno daje tek nakon obavljenih reformi. Tako da verujem da će to biti i u slučaju Beograda i Prištine. Ne vidim tu mogućnost nekih velikih iznenađenja", kaže on.

Međutim, Novaković postavlja pitanje da li je suma koju je EU opredelila za Zapadni Balkan dovoljna. 

"Ona sveukupno predstavlja dobar signal za Zapadni Balkan. Ali čini mi se da je ovde reč o jednom međukoraku, pošto postoje mnogo povoljniji signali koji idu prema bivšim članicama istočnog partnerstva, odnosno prema Moldaviji, Ukrajini i Gruziji, zaključuje Novaković.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva