:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2019   11:37

0

103

Nove preporuke u vezi s biračkim spiskom i za RIK

Vlada Srbije na nekoj od narednih sednica daće još dve preporuke za unapređenje izbornih uslova - jedna će biti Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu u vezi s biračkim spiskom, a druga će biti upućena RIK-u, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je za TV Hepi rekao da je Vlada već donela neke preporuke koje se tiču kampanje, a koje predviđaju da funkcioneri tokom nje moraju da poštuju zakone.

"Ne može da se koristi službeni auto u radno vreme za kampanju, a to se dešavalo. Političar ne sme da učestvuje u kampanji u toku radnog vremena, ne sme da koristi javne resurse, ne sme direktor da govori radnicima za koga da glasaju", naglasio je ministar.

Stefanović, koji je i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), pojasnio je da stranke koje čine vladajuću većinu hoće dodatno da poprave zakonski okvir i da se smanje mogućnosti za bilo kakvu zloupotrebu.

On je ukazao na kampanju iz 2012. godine kada je, prema njegovim rečima, Demokratska stranka vodila funkcionersku kampanju, i kada je Dragan Đilas kao kandidat za gradonačelnika otvorio most na Adi.

Stefanović je podsetio da su zakoni koje opozicija danas kritikuje doneti u vreme kada su oni bili na vlasti.

"Nijedan zakon mi nismo promenili, samo je jedan delimično izmenjen u visini iznosa novca koji se izdvaja strankama u kampanji. Zakon o izboru narodnih poslanika, zakoni koji definišu rad RIK-a, rad Agencije za borbu protiv korupcije, rad javnih preduzeća, nije promenjen ni za milimetar", rekao je Stefanović.

Upitan da li vladajuća stranka popušta opoziciji, on je rekao da se ne radi o popuštanju ili nepopuštanju, već da se ide s racionalnim i razumnim pristupom.

On je naglasio da iz dijaloga vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka ima racionalnih stvari o kojima može da se razgovara i koje su došle od civilnog društva.

"O zabrani funkcionerske kampanje, o medijskim slobodama, promenama u REM-u, to su sve racionalne stvari o kojima možemo da razgovaramo", rekao je Stefanović.

On je dodao da se, međutim, zahtevi opozicije svode na to da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić ne sme da učestvuje u kampanji.

Stefanović je ocenio i da je opozicija besna što nije na vlasti i da hoće fotelju po svaku cenu.

Izvor: Танјуг

StefanovićizboriRIK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva