:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2022   12:24

0

184

Nove tenzije Tajpeja i Pekinga oko Tajvanskog moreuza

Tajvanski moreuz je međunarodni plovni put i Vlada u Tajpeju podržava američke ratne brodove koji prolaze njime, saopštilo je u utorak ministarstvo spoljnih poslova Tajvana odbijajući tvrdnje Kine da ima suverenitet nad strateškim prolazom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u ponedeljak saopštilo da ta zemlja "ima suverenitet i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom".

"Lažna je tvrdnja kada određene zemlje Tajvanski moreuz nazivaju ''međunarodnim vodama'' kako bi pronašle izgovor za manipulaciju pitanjima vezanim za Tajvan i ugrožavanje suvereniteta i bezbednosti Kine," rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, navodi Rojters.

Tajvanski moreuz je bio čest izvor vojnih tenzija, a poslednjih godina američki ratni brodovi i drugih NATO saveznika, poput Britanije i Kanade, plovili su kroz moreuz, izazivajući nezadovljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

"Razumemo i podržavamo doprinos američkih misija za slobodu plovidbe i unapređenju regionalnog mira i stabilnosti," saopštila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Tajvana.

Tajpej poručuje da Peking nema pravo da govori u njegovo ime niti da polaže pravo suvereniteta, kao i da samo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti, a Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile da ostrvo stavi pod svoju kontrolu koje gleda kao na deo svoje suverene teritorije, navodi Rojters.

Izvor: T a n j u g; Foto: tviter

KinaTajvanTajvanski moreuz
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva