:

:

TV Most

clock

April 27, 2019   21:00

0

188

Novi američki vazdušni napad na Islamsku državu

SAD su saopštile da su izvele novi vazdušni napad na ID u Somaliji, manje od dve nedelje od kada je ubijen broj dva te ekstremističke organizacije u toj zemlji.

Ubijena su trojica ekstremista Islamske države u jučerašnjem napadu u oblasti planine Karkar na severu Somalije, saopštila je američka vojna komanda za Afriku (Africom). To je drugi napad od početka meseca.

U udaru su ubijeni članovi Islamske države u Somaliji koji su se nalazili u udaljenoj oblasti na severu zemlje, rekao je general Greg Olson, šef operacija američke komande za Afriku.

Godišnjica istorijskog samita: Kim Džong Un bojkotuje, ali upozorava na opasnost od rata

"Eliminisanje ovih terorista utiče na kapacitet Islamske države u Somaliji da preti nedužnim Somalijcima u toj oblasti i remeti terorističku mrežu", rekao je on. ; Islamska država je vrlo skromna ekstremistička grupa u Somaliji, u odnosu na al Šabab povezanu sa Al Kaidom, aktivna je u oblasti Puntland na severu Somalije, gde borci imaju kampove za obuku i skladišta oružja koja dolaze uglavnom iz susednog Jemena.

Grupa Al Šebab dugo je bila glavna radikalna islamistička grupa u Somaliji. Oni su proglasili privrženost Al Kaidi, i zvanično ušli u nju 2012. godine. Međutim mali broj njih, oko 200, se zatim otcepio i pripojio Islamskoj državi.

Američka komanda je procenila krajem 2018. da Islamska država u Somaliji ima između 75 i 250 boraca u odnosu na između 3.000 i 7.000 koliko ih ima u ekstremističkoj grupi Al Šebab.

Izvor: B92, Beta

SADnapadID
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva