:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2019   22:59

0

197

Novi Džonsonov poraz u parlamentu, traži drugi put ka vanrednim izborima

Britanski parlament odbio je predlog premijera Borisa Džonsona da se trenutna politička paraliza u Ujedinjenom Kraljevstvu okonča vanrednim izborima 12. decembra. Džonson za utorak najavljuje glasanje o novom predlogu zakona za koji je potrebna prosta većina, a koji poziva na izbore pre Božića.

Samo nekoliko sati pošto se 27 članica EU saglasilo da za tri meseca produži rok za izlazak Britanije iz Unije, Džonsonov predlog da se vanredni izbori održe 12. decembra dobio je podršku 299 poslanika britanskog parlamenta od 424, koliko je bilo potrebno za dvotrećinsku većinu.

Laburisti su apstinirali, demokratski unionisti iz Severne Irske ga nisu podržali, kao ni poslanici iz Škotske nacionalne partije. 

"Premijeru se ne može verovati. Stalno nešto obećava, pa se to izjalovi. Rekao je da nikada neće tražiti produženje, već da će radije umreti. To je još jedno neispunjeno obećanje", istakao je u parlamentarnoj debati lider laburista Džeremi Korbin.

Rezigniran, premijer je parlamentarcima poručio da imaju izbor – ili da glasaju za Sporazum o povlačenju i vanredne izbore, ili da se ponovo organizuje glasanje o Bregzitu, premda su Britanci na referendumu pre tri godine, jasno pokazali da žele raskid s Unijom.  

"Ovaj parlament više ne sme da koristi državu kao taoca. Vreme je da se Bregzit okonča, i to do 12. decembra. Umesto toga, parlament nastavlja da u nedogled produžava rokove. Parlament je postao disfunkcionalan", poručio je Džonson.

Džonsonu kao mogućnost ostaje da progura poseban zakon koji bi mu omogućio da za raspuštanje parlamenta bude dovoljna prosta većina poslanika, što je i najavio da će učiniti u utorak.

Kako bi do toga došao, britanskom premijeru treba podrška opozicionih stranaka – Škotske nacionalne partije i liberalnih demokrata koji su bili za to da se izbori održe 9. decembra.

Rok za Bregzit pomeren je treći put, svega tri dana pre nego što je trebalo da bude sproveden. U Briselu kažu da je fleksibilan, odnosno, da je izlazak moguć i pre 31. januara ukoliko parlamentarci ratifikuju sporazum. Džonson je uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, u kome ga obaveštava da nema izbora nego da se formalno složi s produženjem roka, premda je ono, kako kaže, nametnuto.  

Rojters ukazuje da posle skoro četiri godine mučne raspave o Bregzitu, Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je ranije smatrano jednim od najstabilnijih demokratija u EU, ostaje podeljeno kad je reč o rešenju za razvod od Brisela.

Izvor: RTS

Bregzitodlaganje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva