:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

April 08, 2019   19:53

0

215

Novi evropski san ujedinjene desnice

Zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini kaže da će se četiri nacionalne partije, iz četiri države, udružiti da bi promenile ravnotežu snaga u Evropskoj uniji. Lider desničarske Lige rekao je da će se njegovoj stranci pridružiti Alternativa za Nemačku, Danska narodna partija i Finska partija. Populističke partije evropskih zemalja vodiće usaglašenu kampanju za izbore za Evropski parlament.

"Vreme je da se Evropa menja" - sada već kao mantru ponavljaju evropski populisti i desničari, uoči izbora za evropske poslanike od 22. do 23. maja.

Italijanski vicepremijer i lideri narodnih partija Danske i Finske predstavili su "Manifest za više zdravog razuma u Evropi", plan sasvim drugačiji od onog koji su Evropi namenili socijalisti.

Priželjkuju Evropu u kojoj će nacionalne države imati veći uticaj, sačuvati hrišćanske korene, dok ih solidarna raspodela izbeglica ne zanima, jer, poručuju - Evropa mora da se pobrine da više ne bude migranata i izbeglica.

"Stvaramo novi evropski san. Jer ovo što se poslednjih godina dešava Evropi jeste noćna mora. Posle evropskih izbora, evropske birokrate i sitničari biće počišćeni. U Briselu 25. i 26. maja neće ostati kamen na kamenu", rekao je Mateo Salvini.

Očekuje se da Salvinijeva antimigrantska Severna Liga, učetvorostruči broj poslanika u EP, i da sa oko 27 mesta bude najjača među desničarskim populistima.

Desničari poručuju da ne žele da unište, već da reformišu Evropsku uniju.

"Ako uspemo, biće to istorijski događaj. Želimo da ujedinimo evropske države, jer imaju više onoga što ih spaja, nego razlika među njima. Zaustavićemo ilegalnu imigraciju i terorizam, koji su dokaz da Brisel nije ozbiljno shvatio pitanje zaštite Evrope", istakao je Anders Vistisen, lider Narodne partije Danske.

U radikalnim promenama lica EU učestvovaće i francuski Nacionalni front, sa Marin le Pen na čelu. Koaliciju sa fancuskim ultradesničarima, Salvini ocenjuje kao najveći događaj u Evropi u narednih 30 godina.

Izvor: RTS

EUNemačkaDanskaFinskaItalija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva