:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 27, 2022   10:24

0

105

Novi Klinički centar Srbije otvara svoja vrata; Vučić: KCS opremljen opremom najnovije generacije

Nova rekonstruisana kula Kliničkog centra Srbije, koja se prostire na 86.000 kvadratnih metara, danas otvara svoja vrata, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića koji je konstatovao da je ova zdravstvena ustanova opremljena instrumentima i opremom najnovije generacije. Poručio je i da će u novom Kliničkom centru biti zaposleno 400 novih lekara.

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Kliničkog centra Srbije, ima 12 spratova i ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

U novu kulu KCS, koja se prostire na 86.000 kvadratnih metara, uloženo je 260 miliona evra, a očekuje se da će za sedam dana primiti i prve pacijente.

Aleksandar Vučić je obišao novu zgradu, i konstatovao da je ova zdravstvena ustanova opremljena instrumentima i opremom najnovije generacije.

"Novi Klinički centar Srbije u Beogradu je bolji od svih u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire na istoku, veći i moderniji i sa najboljom mogućom opremom", poručio je Vučić.

Foto: B92

Predsednik je, na otvaranju KCS-a, ne krijući zadovoljstvo završenim radovima, rekao da je u Klinički centar uloženo čak 260 miliona evra, navodeći da će biti i novih ulaganja u zdravstvo.

"Ovaj će biti bolji od svih u regionu, i šire. Sve zbog čega smo slali naše ljude u Solun, Istanbul, Beč više neće biti potrebe, jer imamo svu opremu, najmodernije skenere, rendgene, magnetne rezonance, sve je digitalizovano... Ovo će značiti mnogo za sve pacijente iz Srbije, jer nije ovaj Klinički centar samo za Beograd", rekao je Vučić.

Naveo je da će u novom Kliničkom centru biti zaposleno 400 novih lekara, ističući da, iako je to dugoročni udar na budžet, državi najvažnije zdravlje građana.

"Međutim, smatramo da je zdravlje od presudnog interesa i značaja", istakao je predsednik.

Foto: B92

Vučić je rekao da će sutra videti prihode za februar, jer su rashodi bili enormni, i ako budu dobri kao 15. februara, onda sa radošću može reći da se zapošljavanje 400 novih lekara neće posebno osetiti.

Na pitanje šta će biti sa starim zgradama Kliničkog centra on je istakao da ne zna koje će klinike preći u novu.

"Neke prelaze u celini, a sa nekim je to teže. Neki su ozbiljni razlozi, od čekanja da se završi druga faza da se presele, a negde imate pitanje koliko kancelarija neko želi da ima. Sve sitnije dečije bolesti ćemo prevazići i uredićemo ceo prostor Kliničkog centra na najbolji način, da deo zgrada oslobodimo i vidimo šta da učinimo sa njima", objasnio je on.

Vučić je rekao da je cilj da se napravi manja gužva i veća prohodnost za građane.

"Najvažnije je da lekari i medicinske sestre imaju najbolje uslove za rad, a pre svega pacijenti najbolje lečenje", poručio je predsednik.

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac rekao je da će sada biti mnogo lakše da ze zbrinjavaju sve teške traume, budući da je u staroj zgradi Urgentnog centra za bilo dva mesta kompletno opremljena za takve slučajeve, a sada ih je ovde 24.

"Mnogo sam srećan, izgradili smo KC u Nišu, sada KCS...Sledeće je Dedinje dva...", rekao je Vučić.

Foto: B92

Najavio je da se za 15-ak dana otvara i Dedinje 2, zatim sledi Tiršova 2. 

Dodao je da je za sada izgrađeno 640 garažnim mesta, ali da će parkiranje biti problem.

Ministar zdravlja ga je obavestio da će u okviru novog KCS postojati i heliodrom, na šta je Vučić najavio da će u zemlju svakako stići novi helikopteri.

Predsednik je zatim obišao i prostoriju u kojoj se nalazi jedan od najmodernijih rendgen aparata, gde se uverio da zaista omogućava potpunu vidljivost krvnih sudova, što značajno olakšava lekarima da utvrde gde se nalazi začepljenje.

Vučić je zatim obišao i salu nazvanu "robotik hirurgija", a zatim i prostor intenzivne nege.

Intenzivna nega ukupno broji čak 23 krevet, a predsednik je obišao sobu predviđenu za najteže pacijente na intenzivnoj, gde svaki krevet ima svoj "Dregerov" respirator, monitore, sve što je potrebno...

Predsednik je posebno ukazao da je sve plaćeno iz budžeta, osim manjeg dela iz kredita i to za izgradnju, zbog čega je naročito zadovoljan.

Ašanin: KCS - najveća i najmodernija zdravstvena ustanova

Danas je za zaposlene u Kliničkom centru Srbije istorijski dan, jer se posle više od pola veka otvara novi KCS, poručio je danas direktor te zdravstvene ustanove dr Milika Ašanin.

Ašanin je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo jer, kako kaže, novi KCS je jedan od najvećih i najmodernijih bolnica, ne samo u Srbiji i regionu, već i mnogo šire u Evropi.

"Danas je za nas veliki dan, istorijski, praznik. Danas smo preuzeli objekat sa ogromnim bolničkim kapacitetima, sa najsavremenijom opremom. Imaćemo tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen aparata, ali i opremu kakvu niko u regionu nema”, poručio je dr Ašanin.

On je naveo da su to neverovatne promene, te da novi Klinički centar ne može da se poredi ni sa čim.

"Bolnica je napravljena po meri naših pacijenata, koji će imati komfor bolji nego što je bio u celokupnom srpskom zdravstvu", rekao je dr Ašanin, dodajući da KCS ima i 244 dvokrevetne sobe, koje su opremljene najmodernijom opremom za praćenje stanja pacijenata.

On se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na inicijativi o obnovi i izgradnji KCS-a.

"Gurali ste promene, a od danas te promene će gurati nas. Hvala vam na svemu što ste uradili za naše zdravstvo i za Klinički centar Srbije", zaključio je Ašanin.

U novu kulu KCS, koja se prostire na 86.000 kvadratnih metara, uloženo je 260 miliona evra, a očekuje se da će za sedam dana primiti i prve pacijente.

Nova kula ima 12 spratova i ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

Brnabić: Otvaranje KCS praznik novoj Srbiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je otvaranje Kliničkog centra Srbije praznik ne samo za zdravstvo i za sve građane, već da je to praznik novoj Srbiji.

Ona je za TV Prva istakla da je u pitanju investicija od 220 miliona evra, kao i da je samo u opremu uloženo 120 miliona evra kao i da je u pitanju najmodernija oprema koja danas postoji na svetu.

Brnabić je rekla da je beskrajno ponosna na to što je urađeno posle toliko godina i da će KCS i Dedinje 2, koje se uskoro otvara, biti najmodernije bolnice u ovom delu Evrope sa najnovijom tehnologijom i ostalom podrškom zdravstvenim radnicima.

Brnabić je istakla da otvaranje KCS znači jačanje zdravstvenog sistema koje nikada nije viđeno kao i da su u zdravstvu napravljeni istorijski pomaci.

Ona je podsetila na Klinički centar Niš, Klinički centar Vojvodine, a najavila je da će do kraja godine krenuti i Klinički centar Kragujevac.

Konstatovala je i da je kula KCS koja godinama nije bila useljena spomenik nasoj neodgovornosti i nedostatku posvećenosti.

"Srbija se od tada promenila, to je mnogo drugačija zemlja, koja pokreće stvari i završava stvari. Zemlja koja veruje u sebe.

Danas je praznik novoj Srbiji, slavlje za sve nas", poručila je Brnabić.

Izvor: T a n j u g

VučićKCSBrnabićAšanin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva