:

:

TV Most

Foto: Novosti, privatna arhiva

clock

Maj 14, 2019   20:14

0

250

Novi napad Albanaca na srpske svetinje u Crnoj Gori

Novi atak Albanaca u Crnoj Gori na srpske svetinje. Ovoga puta u Martinovićima nedaleko od Gusinja, gde se protive obnovi crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, oskrnavili su krst sa do sada obnovljenih temelja!

- Skinuli su ga, slomili i bacili u potok u noći između ponedeljka i utorka, kada su vernici primetili šta se desilo - kaže za „Novosti“ sveštenih Bojan Radunović, paroh Gornjopolimski i andrijevički, koji je ceo slučaj odmah prijavio policiji, koja je izvršila uviđaj...

- Albanci na sve načine pokušavaju da nas spreče da obnovimo drevnu svetinju, koju su svojevremeno palili i rušili, ali, neće uspeti u tome. Služili smo liturgiju na dan Svetog Vasilija Ostroškog, i začudo, sve je prošlo u najboljem redu. Svima je to bilo sumnjivo, jer, nije bilo uobičajenih pokušaja ometanja i dobacivanja. Ali, eto, oni su uradili ono što je obećavao jedan službenik Opštine Gusinje, koji je pretio da će zapaliti crkvu ako bude obnovljena. Za sada prolazi sve to nekažnjeno, ali, dokle, videćemo, kaže otac Bojan, koji očekkuje odlučnu reakciju države, koji bi trebalo da se obračuna sa ljudima koji šire versku i nacionalnu mržnju.

Kako su „Novosti“ saznale, užasne pretnje i ružne reči na račun srpskiih svetinja, sveštenstva i bvernika izrekao je službenik Komunalne policije u Opštini Gusinje Bujar Hasanđekaj.

Mig Albancima iz Martinovića i Gusinja da krenu na juriš na ovu svetinju, pre nekoliko dana dao je bivšpi premijer Albanije Sali Beriša, koji je ustvrdio da „predstavnici SPC i ekstremističke grupe provociraju meštane i obnavaljaju crkvu“, pozivajući državu Crnu Goru da interveniše...

Očigledno, poruka Beriše shvaćena je u Martinovićima...

Izvor: Novosti

Crna Goraoskrnavljene srpske svetinjeAlbanci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva