:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Mart 09, 2019   21:17

0

194

Novi protest "Žutih prsluka" u Francuskoj, manji sukobi u Parizu

Pokret "Žuti prsluci" organizovao je 17. put za redom proteste u Francuskoj zbog neslaganja sa politikom vlade, koju optužuje da favorizuje bogate. U blizini Trijumfalne kapije u Parizu došlo do sukoba između policije i učesnika.

U Parizu se okupilo 7.000 demonstranata, više nego prethodne subote, navodi televizija BFM, ali znatno manje nego nekih ranijih puta, kada je na ulice širom Francuske izašlo i do 300.000 ljudi, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je reagovala ispalivši suzavac i vodene topove na demonstrante, od kojih su neki nosili gas maske, a potom se povukla u ulice u okolini glavnog "poprišta sukoba".

Neki demonstranti koji su nosili crne zastave odbili su da napuste Jelisejska polja, glavnu parisku aveniju gde su mirni protesti počeli nekoliko sati ranije.

Pojedini su prkosili kordonu specijalne policije, ali, kako navodi AP, nisu kao što se dešavalo tokom ranijih protesta palili automobilske gume i bacali kamenice na policiju.

Današnji protestni marš u Parizu počeo je kod Trijumfalne kapije sa festivalskim prizvukom, a žene od kojih su neke nosile roze balone, dan nakon Međunarodnog dana žena, pozivajući na jednaka prava i plate.

Protesti su održani i u brojnim drugim gradovima Francuske uključujući Bordo, Tuluz i Lil gde su trgovci iz predostrožnosti zatvorili radnje s obzirom je na nekim prethodnim prostima bilo razbijenih izloga.

Pokret "Žuti prsluci" organizovao je 17. put za redom proteste zbog neslaganja sa politikom vlade, koju optužuje da favorizuje bogate.

Iako su za ovaj vikend "Žuti prsluci" najavljivali veći broj ljudi na ulicama, tendencija smanjenja njihovog broja se nastavlja.

Kako navodi AP, podrška Francuza ovom pokretu je, sudeći po rezultatima istraživanja javnog menja, u opadanju, a kao glavni razlog anketirani navode nasilje na pojedinim od ranijih protesta i privredne gubitke zbog činjenice da tokom protesta mnoge prodavnice zatvaraju svoja vrata kako bi izbegle materijalnu štetu.

Izvor: Танјуг

Parizprotestižuti prsluciFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva