:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 10, 2020   20:09

0

132

Novi protesti građana u Beogradu i više gradova Srbije

Četvrti dan zaredom u Beogradu se održava protest građana nezadovoljnih radom vlasti. Za razliku od utorka i srede, protest u četvrtak protekao je mirno. Okupljanja i u više gradova Srbije.

 

Okupljanje građana počelo je oko 19.00 ispred Narodne Skupštine u Beogradu.

U jednom trenutku došlo je do manjeg verbalnog sukoba okupljenih građana, leve i desne orijentacije, ali je brzo završen.

Prisutni su i građani koji za sebe kažu da ne pripadaju ni jednoj struji, već da su tu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Oni traže smenu Kriznog štaba, poručuju da ne žele da budu jeftina radna snaga i traže bolji zdravstveni sistem.

Sve protiče mirno, nema sukoba i incidenata.

Primećeno je i nekoliko grupa policajaca, kao i patrola na motorima na Trgu Nikole Pašića.

Uoči početka protesta, društvenim mrežama širio se poziv građanima da, za razliku od juče kada su protest izrazili sedenjem na platou ispred Skupštine, danas "ustanu i dignu glas".

Za sada se niko nije izjasnio kao organizator protesta, a na pozivu koji je objavljen na društvenim mrežama pisalo je da je svaka osoba pojedinačno vođa protesta.

Treći dan protestuju i Kruševljani. Građani koji su se odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža, okupili su se u 19 časova kod spomenika Kosovskim junacima, kako bi iskazali nezadovoljstvo radom vlasti i izveštavanjem RTS-a. 

Nezadovoljni građani u koloni su došli do sedišta SNS-a gde su skandirali Srbiji, pevali himnu. U obraćanju su govorili o uskraćenim pravima građana na slobodu mišljenja, zalaganju za nestranačko zapošljavanje. 

Grupa građana okupila se i u Čačku. Uz miran protest za sada poručuju da se ograđuju od ispada grupe demonstranata koji su juče kamenovali sedište SNS-a u tom gradu. Prisutan je i lider Dveri Boško Obradović. 

U Nišu je protest počeo oko 19.30 ispred Skupštine grada. Okupljeni su blokirali ulicu Nikole Pašića. 

Drugo veče zaredom, oko 19 časova ispred zgrade Gradske uprave u Kraljevu okupili su se građani, među kojima su uglavnom mladi, nezadovoljni merama koje su uvedene zbog širenja koronavirusa i najavom njihovog pooštravanja.

Za širenje virusa okrivljuju vlast, traže ostavku i odgovornost kriznog štaba i otkrivanje, kako kažu, istinitih podataka o epidemiji.

Čuli su se i zahtevi da za ugostitelje važe iste meri u celoj zemlji i da ne budu u nepovoljnijem položaju od kladionica.

Traže i da, država, ako im već ograničava rad privatnika, obezbedi i pomoć kako bi mogli da isplate radnike.

Jasnog organizatora nije bilo, a poziv za okupljanje poslat je preko društvenih mreža. Učesnici protesta su potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Protest teče mirno i bez incidenata.

Protesti su najavljeni i u Novom Sadu, Subotici.

Prvi protest održan je u utorak uveče nakon obraćanja predsednika Vučića i najave uvođenje policijskog časa u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.

Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u sredu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata. 

Za razliku od nereda u utorak i sredu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata.

Izvor: RTS

BeogradprotestiNišKruševac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva