:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Maj 31, 2020   16:00

0

234

Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHE

Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova kompanija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.

Jedan od organizatora protesta i borca za očuvanje reka na Brezovici, u području Nacionalnog parka Šar-planina, Stojan Josimović, kazao je za RTV Kim da je povod današnjeg okupljanja izjava Ljabinota Vitije za KoSSev da „Metkos grupa nije ušla na privatni posed, zatim da voda za piće nije ugrožena, te da kompanija ne ugrožava životnu sredinu, kao i da imaju sve potrebne dozvole za rad“.

Meštani Sirinićke župe, među kojima je bio i direktor Kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova* Cvetko Veljković, traže poštovanje zakona.

„Ljabinot Vitija je u svojim izjavama potvrdio da ima punu podršku svih institucija čak i lokalne samouprave što je jako žalosno i tužno, jer na neki način negira sve one zakonske norme i propise. Investitor koristi silu i bez ikakvog pitanja nastavlja svoje radove“, smatra Stojan Josimović i dodaje:

„Današnja poruka je pre svega, da je narod budan, da će nastaviti sa protestima, i da će zakon izaći kao pobednik sa civilnim društvom i sa narodom“.

Usled pandemije koronavirusa i uvedenih mera zabrane kretanja i okupljanja, meštani Štrpca nisu mogli ranije da organizuju proteste i izraze svoje nezadovoljstvo, istakao je Josimović.

Nastavak izgradnje MHE na lokaciji „Obe reke“ predstavlja veliki problem, a meštani strahuju da će ostati bez vode za piće.

Na teritoriji opštine Štrpce privatna kompanija iz Prištine "Matkos grupa" trenutno gradi četiri mini-hidrocentrale.

Meštani Štrpca i Donje Bitine skoro dve godine pokušavaju protestima da zaustave izgradnju mini-hidrocentrala. Više puta su izbijali sukobi u kojima je reagovala i policija, a nezadovoljni meštani zadobijali povrede. Za to vreme se iz Opštine Štpce, prema tvrdnjama meštana, nisu oglašavali.

Izvor: RTV KiM

KiMmini hidroelektraneŠtrpceSirinićka Župaprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva