:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 06, 2019   19:56

0

293

Novi protesti "Žutih prsluka" – hapšenja u Parizu, manji sukobi u Ruanu

Više hiljada ljudi 21. vikend zaredom, okupilo na ulicama Pariza i drugih francuskih gradova na antivladinim protestima pokreta "Žutih prsluka", koji su mahom protekli mirno.

Rojters prenosi da je 21 osoba uhapšena u Parizu, dok je nekoliko sukoba sa policijom zabeleženo u Ruanu, na severozapadu Francuske.

Šetnja učesnika protesta u Bordou i Lilu, koji su mahali francuskim zastavama i nosili transparente, kojima se poziva na referendume koje su predložili građani, uglavnom je protekla mirno.

Prema procenama vlade, do 12 sati po lokalnom vremenu, na ulice širom zemlje izašlo je 6.300 demonstranata, dok se u isto vreme prošle nedelje okupilo 5.600 ljudi.

U Parizu su odobrena dva skupa, među kojima je i marš od Trga Republike na istoku grada do poslovnog kraja i finansijske četvrti Defans.

Britanska agencija napominje da se do 12 sati okupilo 3.100 učesnika dok je taj broj u isto vreme prošle nedelje iznosio 1.800, ali napominje da je teško praviti poređenja jer su marševi ove nedelje počeli ranije nego prošle.

Vlasti su, kao i proteklih nedelja, zabranile proteste na potencijalno problematičnim mestima, kao što su Jelisejska polja, nakon nereda koji su izbili prošlog meseca.

Rojters ocenjuje da bi mirnija priroda protesta trebalo da prestavlja olakšanje za predsednika Emanuela Makrona, koji je ove nedelje zaokružio dvomesečnu inicijativu o "velikoj debati", tokom su održani sastanci gradskih skupština širom zemlje.

Izvor: Танјуг

protesti u Francuskojžuti prsluci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva