:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2022   20:33

0

64

Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture

Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom kulture na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu, kojem je prisustvovala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, veliki broj zvanica iz cele Evrope.

U multimedijalnom programu prikazana je tradicija Novog Sada i Vojvodine u svetlu evropskih vrednosti koje prožimaju celokupan program Novog Sada kao Evropske prestonice kulture kroz ukupno osam, tematski orijentisanih programskih lukova, celina.

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je Novi Sad zvanično poneo prestižnu titulu.

"Tokom 2022. godine pokazaćemo celoj Evropi kakvo blago imamo. Pokazaćemo bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive. Isti taj Novi Sad koji je od nastanka bio višenacionalan grad, koji su naši preci zajedno gradili bojama svoje duhovnosti, tradicije i identiteta. Isti taj Novi Sad koji je nazvan Srpskom Atinom, jer je u 19. veku bio kulturni, politički i društveni centar srpskog naroda, "najveće srpsko opščestvo na svijetu", kako je govorio Vuk Karadžić, a Jovan Skerlić beležio da se u Novom Sadu tada pisalo i mislilo za ceo srpski narod. Isti taj Novi Sad koji danas zablista kada uglas zazvone zvona sa šest raznih crkava. Grad u kojem se razlike priznaju, uvažavaju i poštuju, sada nas predstavlja na najvećoj evropskoj kulturnoj sceni. Hvala mojim Novosađanima! Zbog njih je sve ovo" naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U okviru svečane ceremonije obratili su se direktor Fondacije "Novi Sad 2022 EPK" Nemanja Milenković, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, putem video poruke komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, kao i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

"Ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture. Novi Sad je jedna od najboljih evropskih prestonica sa najvećim budžetom uloženim u kulturu. Srbija je zemlja pobednik koja investirajući u nauku, inovativne, kreativne i talentovane ljude i prostore postaje moderna, otvorena zemlja, zemlja partner na globalnom nivou. U kreativne industrije, u poslednjih pet godina, investirano je milijardu evra. Po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, ustanovili smo i Nacionalnu prestonicu kulture, a tu titulu nedavno je poneo grad Čačak" istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Direktor Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković, na svečanosti otvaranja poželeo je gostima dobrodošlicu u Novi Sad uz reči da je to grad u kojem je bilo teško premostiti različite obale.

"U starom veku između dve konfesije, a u novom između različitosti i prosvetiteljske i orijentalne doktrine. Sada uspevamo da spojimo one koji su članice Evropske unije i one koje to nisu", rekao je Milenković.

Milenkovioć je u govoru naglasio da je to možda i zbog toga što je ovo mesto zajedničkog suživota već 7530 godina, kako je to potvrdila i čuvena litvanska naučnica Marija Gimbutas, svrstavajući ga u svoju konstrukciju Stare Evrope.

"Za Novi Sad ova titula nije samo čast već i ogromna odgovornost jer smo prvi grad iz Srbije koji je poneo tu titulu ispred zemlje kandidata za Evropsku uniju. Zato je naš grad poželeo da gradi nove mostove, kako i glasi krilatica našeg projekta, i kroz osam programskih lukova gradimo viziju i stubove tih mostova. Kroz prostore i programe uključili smo sve građane: radnike u kulturi, kao i donosioce odluka u ovaj projekat i zahvaljujući svima njima i pre godine titule smo poneli tri evropske nagrade, završio je Milenković.

U muzičko-plesnom spektaklu u SNP-u učestvovali su eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl "dRumble", Tamburaški orkestar "Velos", Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i brojni drugi.

Režiju događaja potpisuje Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Kovač, a program su vodili glumci Srpskog narodnog pozorišta Jovana Balašević i Vasa Stajkić.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture je proslava "Zeniteum 2022" reditelja Dragana Živadinova na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke - Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Deo programa Svečanog otvaranja je i velika nesvakidašnja izložba "Vreme i vaseljena" u holu Studija M.

Novi Sad je u 2022. godini poneo prestižnu titulu, zajedno sa Kaunasom (Litvanija) i Ešom (Luksemburg), a Srpska Atina je ujedno prvi od tri grada u kojem je održano Svečano otvaranje godine titule koje predstavlja jedinstvenu umetničku proslavu u Evropi, Doček, na više od 40 lokacija.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva