:

:

TV Most

clock

Januar 02, 2020   13:23

0

94

Novi sastanak o "malom Šengenu", dozvole za rad na jednom mestu

Krajem januara održaće se novi sastanak lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije o "malom Šengenu", tokom koga se očekuje potpisivanje sporazuma o objedinjenoj boravišnoj i radnoj dozvoli za građane ove tri države.

Kancelarija za IT i eUpravu Srbije izradila je inovativni informacioni sistem, koji će omogućiti da se, posredstvom zajedničkog portala, građani ove tri zemlje prijave za radne i boravišne dozvole u druge dve države.

"Očekujem da krajem januara dobijemo sporazum o slobodnom kretanju ljudi, odnosno objedinjenoj boravišnoj i radnoj dozvoli i da se postigne dodatni napredak u olakšanju prometa robe usaglašavanjem prekogranične dokumentacije i poboljšanjem granične infrastrukture, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Veruje da će se u 2020. godini, inicijativa o "malom Šengenu", proširiti i na druge ekonomije regiona, jer je to, ističe, korisno za naše privrede pojedinačno i region u celini.

Cadež podseća da je vec na glavnim granicnim prelazima između Srbije i Makedonije i na granici sa EU, odnosno Mađarskom, uvedeno 24-časovno radno vreme, osim za carinu i policiju, i za inspekcijske službe.

Krajem 2019. godini Skupština Srbije donela je zakone o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju stutusa ovlašćenih ekonomskih operatera i uspostavljanju još jednog zajedničkog graničnog prelaza Miratovac - Lojane.

"Sve to će u praksi doprineti bržem protoku robe, privrednicima sniziti logističke i transportne troškove, domaćim kompanijama omogucćiti da postanu regionalni igrači i biti podsticaj većem prilivu stranih investicija", rekao je Čadež za Tanjug.

Privrednici pozdravljaju odluke o ujednačavanju radnog vremena inspekcijskih službi sa policijskim i carinskim i povećanje broja carinika na graničnim prelazima.

Smatraju i da bi uspostavljanje inspekcijskih službi i na manjim graničnim prelazima prema EU, kao što su Bački Breg, Šid, Vrška Čuka, dodatno rasteretilo velike prelaze i ubrzalo prolaz kamiona sa robom.

Izvor: Танјуг

mali Šengen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?