:

:

TV Most

clock

Januar 02, 2020   13:23

0

197

Novi sastanak o "malom Šengenu", dozvole za rad na jednom mestu

Krajem januara održaće se novi sastanak lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije o "malom Šengenu", tokom koga se očekuje potpisivanje sporazuma o objedinjenoj boravišnoj i radnoj dozvoli za građane ove tri države.

Kancelarija za IT i eUpravu Srbije izradila je inovativni informacioni sistem, koji će omogućiti da se, posredstvom zajedničkog portala, građani ove tri zemlje prijave za radne i boravišne dozvole u druge dve države.

"Očekujem da krajem januara dobijemo sporazum o slobodnom kretanju ljudi, odnosno objedinjenoj boravišnoj i radnoj dozvoli i da se postigne dodatni napredak u olakšanju prometa robe usaglašavanjem prekogranične dokumentacije i poboljšanjem granične infrastrukture, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Veruje da će se u 2020. godini, inicijativa o "malom Šengenu", proširiti i na druge ekonomije regiona, jer je to, ističe, korisno za naše privrede pojedinačno i region u celini.

Cadež podseća da je vec na glavnim granicnim prelazima između Srbije i Makedonije i na granici sa EU, odnosno Mađarskom, uvedeno 24-časovno radno vreme, osim za carinu i policiju, i za inspekcijske službe.

Krajem 2019. godini Skupština Srbije donela je zakone o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju stutusa ovlašćenih ekonomskih operatera i uspostavljanju još jednog zajedničkog graničnog prelaza Miratovac - Lojane.

"Sve to će u praksi doprineti bržem protoku robe, privrednicima sniziti logističke i transportne troškove, domaćim kompanijama omogucćiti da postanu regionalni igrači i biti podsticaj većem prilivu stranih investicija", rekao je Čadež za Tanjug.

Privrednici pozdravljaju odluke o ujednačavanju radnog vremena inspekcijskih službi sa policijskim i carinskim i povećanje broja carinika na graničnim prelazima.

Smatraju i da bi uspostavljanje inspekcijskih službi i na manjim graničnim prelazima prema EU, kao što su Bački Breg, Šid, Vrška Čuka, dodatno rasteretilo velike prelaze i ubrzalo prolaz kamiona sa robom.

Izvor: Танјуг

mali Šengen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva