:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   16:27

0

100

Novi smerovi u gimnzijama za decu sa posebnim talentima

Gimnazije u Srbiji pripremaju se za upis nove generacije. Pored već postojećih specijalizovanih filoloških ili IT odeljenja, ove godine mali maturanti sa posebnim talentima moći će da konkurišu i na dva nova smera: za scensku i audio-vizuelnu umetnost i istoriju i geografiju koji se, prema odluci Ministarstva prosvete, otvaraju u nekoliko gimnazija . Prijemni ispiti su za 2 nedelje, a probni testovi na sajtovima škola i Ministarstva prosvete.

Janin san je da postane glumica. U kruševačkoj gimnaziji, koja je iznedrila mnoge glumačke bardove, prvi put u 155 godina dugoj istoriji izučavaće se predmeti vezani za pozorišnu i filmsku umetnost.

"Mnogo znači kada vi prosto možete da upišete srednju školu i da prosto uživate u njoj, da svaki dan u školi radite ono što najviše volite, da se slažete sa svima koji idu u tu školu zato što ste svi nekako slični, "kaže Jana Jeftić.

Novo odeljenje, smer za scensku i audio vizuelnu umetnost, u okviru plana i programa obrazovanje pružiće šansu svima čija su interesovanja vezana za neku od umetnosti, takozvanu kreativnu industriju.

 Biljana Dačić, direktorka gimnazije u Kruševc u oblasti medija,filma, pojašnjava de će taj smer podići kvalitet u oblasti medija, filma, web aplikacija , interneta. To će učencima omogućiti da iskažu i razvijaju kreativnost.


Prema odluci Ministarstva prosvete u odeljenjima će biti po 20 učenika. U niškoj Gimnaziji "Stevan Sremac" već se uveliko pripremaju za upis prve generacije onih kojima su istorija i geografija omiljeni predmeti.

Jelena Milošević, direktorka  Gimnazije "Stevan Sremac" Niš  i  Gimnazije Niš najavljuje polaganje posebnog prijemnog ispita za 11.jun, u školi, na tradicionalan način. Učenici mogu da biraju da li će polagati ispit iz istorije ili geografije. Ono što je dobro, to je da će se računati onaj bolji rezultat koji su postigli.

Prema odluci Ministarstva prosvete u odeljenjima će biti po 20 učenika.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva