:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 22, 2019   15:36

0

248

Novi spektrometar za Istraživačku stanicu "Petnica"

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je svečanom uručenju spektrometra Istraživačkoj stanici "Petnica", poručivši tom prilikom da je obrazovanje jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije.

Spektrometar – inovativni uređaj vredan 3,2 miliona dinara koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, pomoći će u razvoju znanja i talenata polaznika "Petnice", saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić je izrazila zahvalnost svim predstavnicima kompanija koje su prepoznale značaj ulaganja u nauku i obrazovanje, svim organizacijama civilnog društva i svim građanima koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za uređaj koji će polaznicima "Petnice" omogućiti da naukom osvajaju svet.

Prema njenim rečima, godišnje će na tom uređaju raditi oko 400 mladih polaznika "Petnice", kao i stotinak učenika i studenata tokom specijalizovanih poseta.

"Nadam se da ćete vi i svi oni koji budu koristili ovaj uređaj ovu lekciju iz filantropije upamtiti i da ćete sutra, kao ljudi koji će donositi neke od najvažnijih korporativnih odluka, ali i odluka u okviru naučnih institucija odlučiti da dalje podržavate filantropiju", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je ulaganje u obrazovanje, modernu tehnologiju, a posebno u mlade inovatore, najvažnije, jer će upravo oni biti nosioci ekonomskog, društvenog i političkog napretka i razvoja Srbije u budućnosti.

Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji i umetnosti.

Događaj je organizovan u okviru Projekta za unapređenje davanja, koji podržava Savet za filantropiju kojem predsedava premijerka Brnabić, Srpski filantropski forum, Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

"Srbija od sutra zvanično punopravna članica CERN-a"

Srbija će od sutra zvanično postati punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), najavila je premijerka Brnabić.

Istakla je da će sutra u Ženevi ponosno predstavljati Srbiju na ceremoniji podizanja zastave.

"Srbija će od sutra zvanično postati 23. zemlja punopravna članica ove prestižne međunarodne naučne institucije", navela je Brnabićeva.

Izvor: RTS

Ana BrnabićPetnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva