:

:

TV Most

clock

Januar 29, 2023   8:45

0

59

Novi sukobi demonstranata i policije u Peruu

Jedna osoba je poginula, a više je povređenih u najnovijim sukobima pristalica bivšeg predsednika Pedra Kastilja i policije u jugoistočnom Peruu. Na hiljade demonstranata slilo se u u glavni grad Perua, zahtevajući smenu predsednice Dine Boluarte. Protesti su počeli pre mesec dana i doveli do najgoreg političkog nasilja u Peruu, u više od dve decenije.

Demonstranti su se sukobili sa policijom, koja je pokušala da ih rastera suzavcem i dimnim bombama u glavnom gradu Perua Limi.

Poginuo je pedesetpetogodišnji muškarac, a više osoba je povređeno, u jednom od najtežih sukoba otkako je bivši predsednik Pedro Kastiljo smenjen pa uhapšen prošlog meseca zbog pokušaja raspuštanja Kongresa. Njegove pristalice traže da nova predsednica Dina Boluarte podnese ostavku i raspisivanje prevremenih izbora.

Prvobitno usmereni na ruralni, planinski jug Perua, protesti su poslednjih nedelja dobili maha i u prestonici. "Protesti su uglavnom bili u Limi i južnom regionu Kuska", naveo je ombudsman Perua i osudio napade na novinare koji su pratili proteste.

Neki protesti su eskalirali jer su se demonstranti naoružani kamenjem i improvizovanim štitovima sukobili sa policijom, koja je upotrebila gas i gumene metke.  

Predsednica Dina Boluarte izrazila je žaljenje nakon što je Kongres odbio da ubrza predsedničke izbore usred nemira, saopštila je njena kancelarija.

Zakonodavci su dali početno zeleno svetlo za pomeranje izbora sa 2026. na 2024, ali su u petak odbili predloge da se izbori održe ove godine.

Boluarte je više puta podržavala pomeranje izbora dok se bori da uguši proteste koji pozivaju na njenu ostavku. Kongres će nastaviti debatu u ponedeljak, a Boluarte je u petak rekla da bi izbori mogli da se održe ove godine.

Protesti su počeli pre mesec dana i doveli do najgoreg političkog nasilja u Peruu, u više od dve decenije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva