:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2015   12:05

0

163

Novi napad na Srbe u Klini, treći za dve nedelje

Najnoviji incident se dogodio samo dva dana nakon posete dvojice srpskih ministara iz Vlade Kosova opštini Klina i susreta sa predstavnicima lokalne samouprave i Policije Kosova zbog incidenata koji su se prethodno dogodili kada su povratnici bili napadani i pljačkani.

U Klini se ponovo desio napad ovog puta u samom gradu Klina na porodicu Dabižljević u kome su Bogosavu Dabiževljiću polomljena tri rebra (konstatacija lekara u Peći) i u kome je ovoj porodici ukradeno 600 evra i telefon, saopšteno je iz Ministarstva za povratak i zajednice.

Porodica Dabižljević je više puta bila meta napadača i njima je u tri navrata bio zapaljen podrum porodične kuće.

“Tokom poslednje posete opštini Klina dobili smo uveravanja da policija čini sve napore da zaštiti povratnike, ali očigledno je da su oni i dalje nezaštićeni i poslednja dešavanja nas još više zabrinjavaju,”- izjavio je ministar za povratak Dalibor Jevtić.

On je zatražio od nadležnih brzu reakciju i kažnjavanje počinalaca ovog i svih prethodnih incidenata u Klini a od Policije Kosova da upozna javnost sa rezultatima istrage u vezi sa napadima na Srbe i njihovu imovinu.

Ovakvi i slični dogadjaji ne pomažu procesu povratka raseljenih na Kosovo i ovim putem pozivam Vladu Kosova da u što kraćem roku odobri formiranje medjuministarske grupe za povratak kako bi i ostale institucije Kosova preuzele odgovornost u okviru svoje nadležnosti u rešavanju problema koji stoje na putu povratka, dodao je Jevtić.

Saopštenja, apeli i zahtevi gube svaki smisao jer se situacija ne menja, rekao je on ističući da su potrebni konkretni rezultati i da je krajnje vreme da se nešto uradi po ovom pitanju.

Materijalni gubici se mogu nadoknaditi, ali pretrpljeni strah, bol i fizički napadi ostavljaju duboke ožiljke na licima naših gradjana, naveo je Jevtić u saopštenju.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva