:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 15, 2019   21:10

0

115

Novine Zakona uvode vansudsko rešavanje potrošačkih sporova

Nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača predviđa mogućnost vansudskog rešavanja problema nastalih između nezadovoljnih potrošača i trgovaca.

Ova novina, o kojoj se danas govorilo na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije, deo je usklađivanja potrošačkih prava koja se tiču trgovaca i potrošača.

Novo zakonsko rešenje usklađuje se direktivama Evropske unije, a tim se jača vansudska zaštita potrošača, rekla je pomoćnica ministra trgovine u Sektoru za zaštitu potrošača Višnja Rakić.

„Sudovi su zatrpani predmetima, ne samo kod nas, nego u celoj Evropi i svetu. EU je prva krenula sa vansudskim rešavanjem sporova i to se pokazalo odlično“, kaže Rakić za Tanjug.

U rešavanju eventualnih sporova, navodi, učestvovaće diplomirani pravnici koji moraju da imaju najmanje dve godine iskustva u rešavanju građanskih sporova.

Sekretar Uduženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da ovaj Nacrt objedinjuje na jednom mestu sve ono što se do sada nalazilo u drugim zakonima, a tiče se zaštite potrošača i trgovaca.

U proteklom periodu, prema analizama inspekcijskih organa, kaže, trgovci su značajno podigli nivo svesti o zaštiti potrošača. Podaci pokazuju da se primedbe i zahtevi potrošača ka trgovcima rešavaju brže, efikasnije.

„Poverenje potrošača raste i trgovci su svesni da treba da zadovolje njihove potrebe i uvaže njihove primedbe“, istakao je Malinović.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva