:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2020   8:52

0

311

Novosti: Đurić prvi pik za šefa diplomatije

Sastav buduće Vlade Srbije trebalo bi da bude poznat do kraja meseca, a jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg šefa diplomatije trenutno je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pišu “Novosti”u današnjem štampanom izdanju.

Mnogi njegovo prisustvo u delegaciji, koju je na razgovorima u Vašingtonu i Briselu predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vide kao znak da se na Đurića ozbiljno računa kao na naslednika Ivice Dačića na mestu ministra spoljnih poslova.

Ovo je jedan od detalja iz mozaika buduće izvršne vlasti koji se uveliko sklapa ali su izmene u pojedinim personalnim rešenjima moguće bukvalno pred samo polaganje zakletve.

Za sada je sigurno da će se SNS kao ubedljivi pobednik na junskim izborima zadržati najjače pozicije u Nemanjinoj a ko će se sesti u preostale ministarske fotelje zavisiće od toga da li će se Vučić odlučiti na savez sa jednom političkom partijom ili će se ići na neku vrstu koncentracione vlade.

I dalje nije definisano jasno da li će saradnju nastaviti naprednjaci i socijalisti, hoće li možda SPAS Aleksandra Šapića zameniti Dačićeve kadrove ili će se ići na formiranje vlade u koju će biti pozvani svi.

Prema informacijama “Novosti” u početku je figurirala opcija da SNS samo sa jednom strankom pravi vladu ali sada rastu izgledi da to ipak bude široka koalicija sa SPS i SPAS koja bi bila oročena na godinu i po dana i od koje se očekuje široki konsenzus kada je reč o rešavanju kosovskog čvora, nastavka reformi i velikih ekonomskih izazova koji slede posle pandemije.

Izvor: Kosovo online/Novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva