:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Decembar 08, 2019   20:53

0

895

Novosti: Dve monahinje i iskušenica jedini pripadnici srpske zajednice u Đakovici

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice, u nekadašnjoj Srpskoj ulici, čuva tragove srpstva u Đakovici, a dve monahinje i jedna iskušenica predstavljaju jedine preostale Srbe u ovom gradu, prenose Večernje novosti.

Opasan je bodljikavom žicom, a po otvaranju visoke metalne kapije, nailazi se na improvizovani policijski punkt. U njemu obično dežura po jedan pripadnik kosovske policije. Ipak, dvema monahinjama i jednoj iskušenici kosovski policajci ne predstavljaju neko obezbeđenje. Jer, izvan kapija ne smeju, a crkva i manastirski konak, kao i unutrašnje dvorište, okružuju višespratnice sa čijih prozora se kao na dlanu vidi manastirska porta.

“Ne razmišljamo o strahu. Važno je da crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice bude otvorena. Da zvoni crkveno zvono i da je svetinja živa. Možda će se vernici s vremenom osloboditi i početi da dolaze u većem broju - pričaju monahinje, koje ne žele da se eksponiraju i govore za javnost.

Objašnjavaju da ih posećuju uglavnom raseljeni Srbi iz Đakovice, koji o većim praznicima dolaze do Visokih Dečana i Pećke patrijaršije. Zato i kažu da su najželjnije vernika.

Posvećene molitvama za svoj narod, monahinja Teokista kaže da se mole i za neprijatelje koji treebaju da savladaju zlo u sebi i da shvate da ono nikome nikada nije donelo, niti može doneti dobro. I igumanija Joanikija opominje da se i srpski narod mora vratiti pravim vrednostima.

“Naša pravoslavna vera je najjača, ali smo se mi otuđili od nje. Najbitnije je da mi nikoga ne napadamo, već da se branimo i da branimo ono što je naše“, prisećamo se reči mati Teokiste prilikom prethodne posete, koja nam je govorila o veri i molitvama koje su, kako nam je objasnila, naši razgovori sa Bogom.

Citirajući blaženopočivšeg patrijarha Pavla “da će nam biti bolje kada i mi budemo bolji” govore da molitve monahinja i iskušenice Vasiljke Perić u izolaciji manastira posvećenog Presvetoj Bogorodici imaju dodatnu težinu.

Zahvaljujući monasima koji im donose hranu, neophodne lekove i ostale potrepštine, tri starice opstaju u ovom manastiru, obnovljenom na mestu gde je u martovskom pogromu 2004. godine spaljena crkva. Nadaju se da će ih obilaziti još više vernika, ali i da će raseljeni Srbi početi da se vraćaju svojim nekadašnjim domovima.

“Monahinje i manastir nam predstavljaju jedino utočište kada se proceni da možemo bezbedno da odemo u organizovanu posetu ovoj svetinji. Ona je jedino mesto koje možemo da obiđemo u našem gradu i zato smo zahvalni monahinjama koje, uprkos svemu, opstaju u njoj” govore za “Novosti” raseljena lica iz Đakovice.

Predsedik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, Đokica Stanojević, kaže da su on i njegovi sunarodnici koji su proterani iz Đakovice tužni "jer ne samo što ne možemo da se vratimo svojim domovima, već ne smemo ni da ih obiđemo, baš kao ni grobove naših predaka".

“Tužno je i to što slave više ne možemo da slavimo u svojim domovima, već ih proslavljamo u raseljeništvu”, kaže Stanojević i podseća na mnogobrojne napade koje su, kako kaže, od nekadašnjih komšija Albanaca doživljavali prilikom obilaska manastira.

U Đakovici je do 1999. godine živelo 12.500 Srba, a samo u nekadašnjoj Srpskoj ulici bilo je 2.000 srpskih domova, od kojih su mnogi srušeni ili uzurpirani. Na mestu srušenih srpskih kuća napravljene su novi velelepni objekti.

Prema pisanju Novosti, u Đakovici nisu pošteđena ni srpska groblja, pa je tako na jednoj od parcela gde su bili srpski spomenici sagrađena višespratna zgrada Opštinskog suda, dok je crkva u centru grada srušena do temelja.

Izvor: Kosovo online/Novosti online

KiMĐakovicamonahinjeManastir Uspenja Presvete Bogorodice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva