:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   9:33

0

241

Novosti: Među nesvrstanima najmanje deset država koje su spremne da povuku priznanje tzv.Kosova

Podrška Srbiji u rešavanju kosovskog pitanja, trgovina naoružanjem, hranom i drugim proizvodima i kulturna diplomatija, samo su neke od koristi koje bi zemlja mogla da ima posle Samita nesvrstanih u Beogradu, na koji je u utorak posle dva dana zasedanja spuštena zavesa, pišu Novosti.

Od 120 zemalja ove organizacije, čak 70 nije priznalo lažnu državu Kosovo, a prema saznanjima "Novosti", među nesvrstanima je najmanje deset država koje su spremne da povuku priznanje.

Pod čuvenim kupolama pokraj Save, dok je još trajao samit, u utorak je otvoren i Sajam naoružanja, gde je predstavljen najnoviji arsenal sa kojim raspolažemo, a verovatno će se deo toga prodati na tržište zemalja koje su poslale svoje delegate u srpsku prestonicu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u utorak da Samit Srbija "nije iskoristila ni za kakvu propagandu, već samo za promovisanje naše zemlje i Beograda, ali i trajnih vrednosti kao što su mir, teritorijalni integritet, suverenitet".

On je na potez kosovske predsednice Vjose Osmani, koja je poslala poruku državama učesnica Pokreta, a nisu priznale nezavisnost Kosova, da ne nasedaju na navodnu propagandu Srbije, rekao:

"Oni misle da je politika u tome što će svaki dan da napadnu Srbiju i negiraju sve što radi. Misle da se problemi rešavaju i da ste politički posao završili ukoliko date što agresivniju izjavu, a da ne radite ništa. Dovoljno je tri puta da tvitnete i rešili ste probleme. Hvala ako misli da tako ide. Mi nikoga ne varamo, ne obmanjujemo, a ako to neko radi to su oni, iako oni nisu važni, već oni koji ih podržavaju", rekao je Vučić.

Prema rečima Vladislava Jovanovića, bivšeg ministra spoljnih poslova, nesvrstani su moćan vojno-politički bastion za pritisak na međunarodna tela, da se okrenu rešavanju egzistencionalnih pitanja:

"Srbija se duže vremena pozicionira na više strana, uključujući i zemlje nesvrstanih, zapadne države, uz Rusiju i Kinu. Povećan broj prijateljskih zemalja onemogućiće neku nedozvoljenu agresiju na nas. Tokom samita smo imali vremena da ih još jednom uverimo koliko presedan oko KiM može da bude štetan i za njihove multinacionalne države. Razgovaralo se o koroni, klimatskim problemima, najavljuje se skok cena i nesvrstani kao celina imaju sredstva da izvrše pritisak i značajni su za ozdravljenje mehanizama UN. Mi smo bili jedini koji smo im ranije pomagali u razvoju infrastrukture i uvođenja moderne privrede. Veliki broj njih, poput Singapura je sada daleko ispred nas, Kina je preotela deo kolača u projektima, ali tu ima još prostora za nas", kazao je Jovanović.

On je dodao da je šansa i u poljoprivredi, jer su članice Pokreta uglavnom peskovite zemlje, nedovoljno plodne i tu Srbija ima šanse sa hranom i semenskom industrijom, ali svakako i sa medicinskim i IT tehnologijama.

"Nigerija je recimo postala centar Afrike za IT. Što se tiče vojne industrije, oni su navikli da od nas kupuju puno, bez ucenjivanja i bez pritisaka, što rade prodavci iz drugih zemalja. Vrlo je bitna i kulturna diplomatija, sve te zemlje imaju interese da dođu ovde da studiraju, na zapadu je skuplje i to mogu samo bogati sinovi. Kada sam pre 25 godina bio u Etiopiji, dva ministra su bili naši stipendisti, govorili su srpski i bili su veoma zahvalni što su se školovali kod nas - istakao je naš sagovornik", rekao je Jovanović.

Rasprava u plenumu nastavljena je i u utorak porukama da Pokret nesvrstanih predstavlja glas većine država u razvoju i zalaže se za učvršćivanje mira i bezbednosti u svetu, te da se samo uz solidarnost i jednakost može odgovoriti na sve izazove.

Izvor: Kosovo online, Novosti

KiMVučićpovlačenje priznanjaSamit Pokreta nesvrstanih
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva