:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2019   8:06

0

206

Novosti: Poglavlja čekaju blagoslov Pariza

Održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom je pod znakom pitanja, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na izvore u sedištu Evropskog saveta.

Prema tim izvorima, najtvrđe krilo među zemljama članicama, predvođeno Francuskom, još nije dalo "zeleno svetlo" da se uopšte održi Međuvladina konferencija sa Srbijom tokom aktuelnog finskog predsedavanja koje traje do kraja godine i na kojima se poglavlja otvaraju.

Ključni trenutak biće tokom ove sedmice, kada se u Briselu tim povodom sastaje Radna grupa za proširenje.

"Nadamo se, ipak, da bi posle ovog sastanka jedno ili dva poglavlja u decembru mogla da budu stavljena na dnevni red", ističe izvor lista, navodeći da bi to mogao da bude i najrealniji ishod.

Iz finskog predsedavanja za "Novosti" kažu da čine sve što je u njihovoj moći da Srbija nastavi sa približavanjem Uniji.

Navodi se da predsedavajući ovih dana pregovara sa članicama da bi ih "omekšao" i privoleo na saradnju.

Tajming je, međutim, kako se konstatuje, loš jer je baš Pariz, koji trenutno najviše koči, predvideo zajedno sa Berlinom da 12. i 13. decembra održi inicijlani sastanak za početak reformskog procesa nazvanog Konferencija za budućnost EU.

Međuvladine konferencije se organizuju obično na marginama ministarskih zasedanja za spoljne i opšte poslove, koji će ovoga puta biti održani 9. i 10. decembra.

Ukoliko Francuska i nekoliko zemalja uz nju popuste, biće to prilika da Srbija tada otvori još neko poglavlje.

Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je u četvrtak zemlje članice EU da otvore nova pristupna poglavlja sa Srbijom i nastave sa politikom proširenja.

"Pozivam Savet EU da nastavi sa politikom proširenja i otvori poglavlja sa Srbijom za koje je ona spremna. U ovom trenutku bitno je poslati pozitivan signal ne samo Srbiji već i celom regionu", navela je Fajon.

Izvor: T a n j u g

Evropska unijaproširenjeSrbijaFrancuskaTanja FajonMeđuvladina konferencija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva