:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2019   20:48

0

235

O šansama da se Turski tok produži do Slovačke

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić danas je sa ministrom ekonomije Slovačke Peterom Žigom razgovarao o saradnji u oblasti energetike, kao i o Turskom toku koji prolazi kroz Srbiju, te mogućnosti da se taj gasovod produži do Slovačke.

Antić je posle sastanka sa slovačkim ministrom za Tanjug rekao da su razgovarali o novoj situaciji kada je u pitanju gasno snabdevanje Zapadnog Balkana, ali i centralne i čitave Evrope, kao i o novim projektima.

"Razgovarali smo o nastavku Turskog toka i deonici koja ide kroz Srbiju prema Mađarskoj i mogućnosti da se taj gasovod produži ka Slovačkoj. Razgovarali smo i o drugim projektima i saglasili se da svima cilj treba da bude sigurnost snabdevanja gasom čitavog regiona i čitave Evrope", rekao je Antić.

Srpski ministar je naveo i da je saradnja sa Slovačkom u oblasti energetike zasnovana na projektima koji se odnose na obnovljive izvore energije, a u koje su uključene slovačke kompanije, te da su se na sastanku saglasili da bi tu saradnju u narednom periodu trebalo intenzivirati.

"Ono što smo definisali kao neke zajedničke prioritete i na čemu ćemo u narednom periodu više raditi jesu energetska efikasnost, gde će Srbija pokušati da koristi slovački model. Dodao je da će se Srbija nastaviti saradnju sa Slovačkom u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i popravljanja ukupnog "energetskog miksa" u Srbiji.

Antić je konstatovao da je Slovačka prijatelj Srbije i pruža joj podršku u mnogim važnim pitanjima, uključujući i onu u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Slovački ministar je ocenio da je energetika oblast u kojoj Srbija I Slovačka mogu jako dobro da sarađuju, naveo da je imao vrlo produktivan i konstruktivan razgovor sa Antićem, te da su teme bile gasna industrija, korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost.

"Slovačka je u oblasti gasne industrije predstavljala jako bitnu tranzitnu zemlju u poslednjih 10 godina kad je reč o gasovodu iz Rusije preko Slovačke i mi želimo da ostanemo bitan igrač u ovoj oblasti", poručio je Žiga.

Naveo je da njegova zemlja koristi hidro i solarnu energiju i energiju iz biomase i dodao da je u poslednjih 20 godina napravila veliki napredak u pogledu energetske efikansnosti, ali i da je spremna da svoja iskustva prenese Srbiji.

Izvor: Танјуг

AntićSlovačkaturski tok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva