:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2022   15:05

0

51

O toku referenduma RIK će javnost obavestiti pet puta

Građani Srbije sutra će na referendumu glasati o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, a o toku referendumskog izjašnjavanja Republička izborna komisija (RIK) obavestiće javnost na pet konferencija za novinare.

RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina - u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja je danas najavila da će kao domaća posmatračka misija, rasporediti svoje posmatrače na 300 glasačkih mesta, na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka na teritoriji cele Srbije, da prate kvalitet glasačkog procesa na dan održavanja referenduma.

"Posmatrači će biti prisutni na glasačkim mestima od početka priprema za otvaranje glasačkih mesta, pa sve dok članovi glasačkih odbora ne objave rezultate referenduma za posmatrano glasačko mesto, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na glasačkim mestima", navela je Crta.

Crta će održati dve redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30 časova.

Konačan broj glasača 6.510.323

Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima.

To je saopštio predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na noćas održanoj sednici RIK-a.

Ukupan broj glasača utvrđen je na dan 13. januara 2022. godine.

Izvor: T a n j u g

RIKreferendum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva